Amnesty International зібрала докази, що Росія навмисно розбомбила театр з мирними мешканцями у Маріуполі

30.06.2022, 16:02
123017

Результати розслідування міжнародної організації Amnesty International показали, що військові РФ у березні знали про переховування сотень людей драмтеатрі Маріуполя та свідомо завдали удару по них, вчинивши воєнний злочин.

Читайте також: Спрацювали на відмінно: українські пілоти знищили два ворожі склади з боєприпасами та живу силу окупантів на Луганщині

Аби дійти такого висновку, організація опитала свідків, які вижили, вивчила численні фото, а також провела наукові розрахунки – була створена математична модель детонації вченим-фізиком, яка дозволила визначити потужність вибухів двох 500-кілограмових бомб, які скинули на театр російські окупанти. Про це йдеться у новій доповіді організації “Діти: напад на Донецький обласний академічний драматичний театр у Маріуполі, Україна”.

“Російські військові, вочевидь, навмисно розбомбили театр – попри те, що знали про переховування там 16 березня сотень мирних жителів, що кваліфікує удар як явний воєнний злочин”, – йдеться у публікації Amnesty International.

Своєю чергою генеральна секретарка організації Агнеса Калламард наголосила, що внаслідок авіаударів багато людей загинуло та було поранено і, що це Росія зробила навмисно.

“Багато людей було поранено і вбито під час цього безжального нападу. Очевидно, що їхня загибель стала результатом того, що російські війська навмисно обстрілювали мирних українських громадян”, – зауважила вона.

Читайте також: Військовий експерт назвав дату, коли стане зрозуміло, чи відбудеться наступ із Білорусі

Варто зазначити, що 16 березня росіяни скинули дві надпотужні бомби на Маріупольський драматичний театр, де ховалися цивільні. За інформацією іноземних ЗМІ, у драмтеатрі в Маріуполі після бомбардування могли загинути близько 600 людей.

23 квітня стало відомо, що окупанти проводять зачищення завалів театру. В процесі зачистки окупанти упаковують знайдені тіла загиблих в пластикові мішки, тракторами та вантажівками переміщують в накопичувач в промисловій зоні в районі Нікольського шосе. Потім, за наповненням, вивозять в с. Мангуш, де насипом звалюють в 300-метрову траншею.

20 травня розбір завалів та вивезення тіл загиблих було завершено.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com