Астрономи виявили в космосі велетенський слід наднової зорі

16.03.2021, 12:06
95508

Вчені виявили в космосі величезний залишок вибуху наднової – стрімко розширюється хмара з газу і пилу, яка розташована в чотирьох тисячах світлових років від Сонячної системи. Астрономи відзначають, що вивчення об’єкта може поглибити знання людства про зірки, які вибухнули,  – пише Курс України.

Читайте також: Вченим NASA вдалося зробити знімок спалаху супернової

Залишок “Хоінга” (так назвали новий астрономічний об’єкт) утворився в результаті вибуху масивної зірки і зайняв колосальне за обсягом простір – якби об’єкт був яскравіше, то ми б бачили на нічному небі хмара, що перевищує розмір повного Місяця в 90 разів. Складно навіть уявити собі об’єкт такого вражаючого масштабу.

“Залишок наднової розташований досить далеко від галактичної площини, що досить незвично. Ми виявили об’єкт в БД проєкту eROSITA, плюс, нам довелося використовувати інші джерела даних, щоб підтвердити відкриття. Пошук в архівних матеріалах показав, що об’єкт буквально чекав свого виявлення”, – каже Вернер Беккер, співробітник Інституту позаземної фізики Макса Планка, провідний автор відкриття.

Як зазначив Беккер, астрономи виявили величезний слід наднової тільки зараз, тому що хмара, незважаючи на свої неймовірні розміри, має слабку світність в рентгенівському спектрі, а також розташоване на занадто високою галактичної широті.

“Рентгенівський телескоп eROSITA дозволяє легко ідентифікувати подібні об’єкти, завдяки чому ми отримуємо великий обсяг даних для аналізу. Як видно, величезні залишки наднових можуть виявлятися в досить несподіваних місцях”, – зазначив Беккер.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com