Бійці на “Азовсталі” чекають на наказ застрелитись, а їхні рідні в Туреччині благають про “диво” від Ердогана

16.05.2022, 23:35
119837

Останній шанс на порятунок: матері і дружини військових з “Азовсталі” приїхали до Стамбула, щоби просити президента Туреччини Реджепа Ердогана допомогти евакуювати захисників Маріуполя.

Читайте також: Окупанти продовжують масовані артилерійські та авіаційні удари по заводу “Азовсталь” – Генштаб ЗСУ

Увагу всього світу до критичної ситуації, в якій перебувають захисники привернули і переможці Євробачення – учасники української групи “Калуш” під час свого виступу цими вихідними та співачка Руслана, яка привезла першу перемогу Україні у 2004 році, йдеться в ТСН.

Українці намагаються зробити майже неможливе у драмі “Азовсталі”: врятувати тих українських військових, які все ще тримаються на напівзруйнованому заводі, який росіяни щодня бомбардують з усього, що мають. Їхні рідні зібрали прес-конференцію в Стамбулі і розповіли, як під безперервними обстрілами 81-у добу українці обороняються. Як легкопораненим бійцям ампутують руки і ноги, бо немає антибіотиків, як і медикаментів взагалі.

«Їм наживо відрізають поранені руки і ноги, які можна було би врятувати, якби була медична допомога… Їм ріжуть це по-живому без усякої анастезії. Проти них застосовують таке озброєння, яке не можна навіть на війні – фосфорні бомби, касетні бомби, хімічна зброя.  На них скидають бомби по 500 кг, це бомби протибункерні. Їх там засипає, тому й люди там гинуть під завалами», – розказує мама одного із бійців.

Українок у Туреччині супроводжує співачкак Руслана, яка привезла до України першу перемогу на Євробаченні, ще 2004 року. Зараз вона використовує свою відомість, щоб допомогти оборонцям “Азовсталі”. План, який розробили українки – закликати президента Туреччини долучити до тиску на Росію лідера Китаю. Реджеп Ердоган вже намагався домовитись з Москвою про те, щоб витягнути військових із Маріуполя на територію Туреччини, проте Путін не погодився.

«Сьогодні наш дедлайн! Сьогодні – останній момент, коли ми надіємось, що врятуємо Маріуполь. Ми приїхали просити президента Ердогана зробити ще один акт миротворчості, людяності і врятувати Маріуполь. Ми вважаємо, що є ще один шанс. Тільки президент Ердоган може об’єднати сили долучити, наприклад, Китай і це буде однозначно перемогою. Знайдіть, будь ласка, можливість зробити екстракшн і евакуацію»,- благають українки.

Дружина одного з бійців “Азову” Наталія Зарицька напередодні показала свою переписку з чоловіком, де він прощається з нею та пише слова, в яких чути відчай: «Нехай дадуть нам наказ застрелитись. Що вони тягнуть? Так не може далі тривати”. Сьогодні вона разом з іншими дружинами військових у Стамбулі каже, це звернення до Туреччини і Китаю – їхня остання надія.

«Ми благаємо про допомогу. Вони без ніг, без рук, знесилені, без допомоги і медикаментів. Їх треба рятувати вже вчора. Шановний пане Ердогане, об’єднайтесь з Сі Цзінь Пінем та самим Господом Богом і врятуйте «Азовсталь», – каже Наталія.

«Молю, прошу: допоможіть врятувати їх! Ви – наш останній шанс на порятунок. Вирватись з цього пекла без вас неможливо»,- додає дружина прикордонника Ольга Керод.

Хоча вони і заблоковані, хай у самісінькому пеклі, і надії на порятунок майже немає, та бійці продовжують оборонятись та дивувати весь світ своєю стійкістю. Під звуки вибухів на «Азовсталі» захисник Дмитро Козацький заспівав «Стефанію» – пісню, з якою український гурт переміг на Євробаченні.

Дмитро Козацький також оприлюднив неймовірне фото – він у промені світла на заводі «Азовсталь». Промінь сонця, якого дуже довго не бачили бійці, заблоковані у бункерах, тут виглядає, як промінь надії на диво.

Водночас, ввечері з’явилась інформація, що відбувся обмін поранених українських бійців з “Азовсталі” в Маріуполі на російських військовополонених. Така інформація поширюється в соцмережах та телеграм-каналах. Про яку кількість українських бійців йдеться невідомо.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Підписуйтесь також на наш телеграм-канал УКРАЇНА ПОНАД УСЕ!

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com