Білоруська влада хоче заборонити біло-червоно-білий прапор як екстремістський

30.01.2021, 20:00
93872

Генпрокуратура Білорусі збирається визнати екстремістським прапор, що став одним із символом протестів. У свою чергу, білоруська опозиція вимагає визнати прапор історико-культурною спадщиною.

Читайте також: Білорусь: затримання учасників акцій проти Лукашенка тривають

У Білорусі готуються заборонити біло-червоно-білий прапор, що став одним із символів протестів, пише Deutsche Welle.

Як повідомив державний телеканал “Білорусь 1”, генпрокуратура розгляне колективне звернення понад сотні громадян, які, як зазначається, вимагають визнати його екстремістською символікою і заборонити публічно демонструвати,

“Наразі ми готуємо пакет документів про визнання екстремістськими біло-червоно-білого прапора та іншої символіки”, – заявила в ефірі представниця білоруської генпрокуратури Анжеліка Курчак.

Реакція Тихановської

“Лукашенку потрібно зрозуміти, що заборона символіки нічого не змінить в головах людей”, – написала того ж дня у своєму Telegram-каналі Світлана Тихановська. За її словами, “забороняючи національну символіку і привласнюючи собі особисто державну”, Лукашенко “тільки популяризує біло-червоно-білий прапор серед народу. Адже він стає символом справедливості, честі та єдності”.

“У повідомленні прокуратури йдеться про петиції сотні громадян. Але я впевнена, що петиція на захист цього прапора збере сотні тисяч підписів”, – пише Тихановська.

Петиція білоруської опозиції

Запрошення підписати петицію проти визнання біло-червоно-білого прапора екстремістським того ж дня опублікував сайт Petitions.by. У ній від імені Координаційної ради опозиції висловлені вимоги про “припинення переслідування білорусів за використання символіки” і “визнання біло-червоно-білого прапора історико-культурною спадщиною”.

Історія біло-червоно-білого прапора

Біло-червоно-білий прапор з’явився близько ста років тому, ставши символом білоруського національного руху з кінця XIX – початку ХХ століть. У грудні 1917 року його офіційно визнали на Всебілоруському конгресі.

Сьогодні деякі прихильники чинної влади в Білорусі називають біло-червоно-білий прапор “нацистським” через те, що колаборанти використовували цю національну символіку в період окупації під час Другої світової війни. При цьому творець прапора Клавдій Душевський не брав участі в організаціях колаборантів.

У вересні 1991 року Верховна Рада Республіки Білорусь затвердила біло-червоно-білий прапор в якості державного. Однак після приходу до влади Олександра Лукашенка в 1995 році провели референдум, за підсумками якого державний прапор замінили на червоно-зелений, що нагадує прапор Білоруської РСР.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com