Білоруські дисиденти готують переворот проти Лукашенка – Politico

28.02.2024, 17:31
154959

Група білоруських дисидентів заявляє, що планує державний переворот проти самопроголошеного президента РБ Олександра Лукашенка. Цей переворот планується здійснити “в потрібний час”.

Читайте також: У Польщі хочуть запровадити обов’язкове очне навчання дітей з України

Про це пише видання Politico.

Партизанська білоруська група опору BYPOL, яка діє з Польщі, навчає офіцерів і активно саботує Кремль у його війні проти України. Усе задля підготування державного перевороту проти режиму Мінська, публічно заявив один білоруський діяч.

“Ми розробили план і втілимо його в життя в потрібний час”, – заявив колишній білоруський офіцер, експрацівник спецслужб Олександр Азаров бельгійському виданню VRT.

Азаров зазначив, що для послаблення режиму Лукашенка потрібно забезпечити поразку президента Росії Володимира Путіна в Україні.

“Без Путіна немає Лукашенка. Якщо Україна зможе розпочати успішний наступ, у Путіна більше не буде часу на Білорусь”, – вважає ексофіцер.

Азаров стверджує, що білоруська група здійснювала диверсії проти Росії у намаганнях допомогти Україні у війні: атакувала літаки, пошкоджувала залізницю та навчала білоруських добровольців, які воюють спільно з українськими військами.

Торік у лютому угруповання взяло на себе відповідальність за атаку безпілотниками, коли були завдані серйозні ушкодження військовому літаку РФ поблизу Мінська.

Азаров також розповів, що звільнився з посади після того, як став свідком фальсифікації на президентських виборах 2020 року та жорсткого придушення протестів. Він втік до України, а згодом до Польщі, звідки очолює BYPOL.

15 лютого у Білорусі Азарова разом із п’ятьма іншими експравоохоронцями заочно засудили за “розпалювання соціальної ворожнечі, змову з метою насильницького захоплення влади та створення екстремістського угруповання”. Ексофіцер одержав найсуворіший вирок – 25 років ув’язнення і штраф у розмірі близько 123 500 дол.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com