Брудні шкарпетки, боєприпаси і трупи: як ЗСУ вивчають залишки “руского міра” в захоплених окопах

12.07.2023, 19:27
143624

Просуваючись вперед під час контнарступу, українські війська займають позиції, залишені окупантами. І знаходять не тільки трупи самих росіян, але також безліч речей, що вказують, звідки прибули загарбники і ким вони є насправді.

Читайте також: Жирна ціль: ЗСУ ліквідували російського генерала у районі Бердянська

Детальніше про це йдеться у статті The New York Times зі звільненого села Новодарівка в Запорізькій області.

“Займаючи колишні ворожі позиції, українці не тільки отримують непогані оборонні позиції вже для себе, а й можуть вивчати “рускій мир” за розкиданих всюди “військових уламках” і особистих речах російських солдатів”, – йдеться у статті.

Наприклад, на позиціях росіян журналісти помітиили пляшки сиропу з сибірських ягід (очевидно йдеться про відомий в РФ “бояришнік”), купу брудних шкарпеток і пакетик чаю військового зразка з написом “За перемогу!”.

Максим, солдат 36-ї бригади морської піхоти України, зібрав багато цікавинок, зокрема те, що, на його думку, було талісманом: кілька куль, вкритих блискітками та прикріплених до брелка.

У міру просування українці захопили російські окопи, бункери та вогневі позиції в покинутих будівлях, але під безперервним артилерійським обстрілом росіяни мали мало часу, щоб прибрати сміття та покинутий одяг, бронежилети, постільну білизну та залишки боєприпасів та військових пайків.

На стінах зруйнованих будинків окупанти видряпали назви своїх рідних міст або регіонів: ” З Владикавказа Скіф” і Примор’я (Далекий Схід).

“Одним з моторошних завдань було повернення останків українських солдатів, які загинули, захищаючи село в перші місяці війни, коли російські війська швидко наступали”, – пише NYT.

Від квітня 2022 року поруч із позиціями окупантів лежало сім тіл українських захисників. Росіяни навіть не спромоглися їх поховати.

Українці час від часу запускали безпілотники над селом, поки воно було окуповано, щоб переконатися, що росіяни не перенесли тіла. Тепер нарешті ЗСУ отримали можливість їх забрати. “Це були просто скелети, які потрібно буде впізнати за ДНК”, — сказав лейтенант Володимир.

Що стосується російських загиблих, то українці витягли тих, кого можна було без ризику забрати, а інших засипали землею, щоб спробувати перебити неприємний запах. Та все ж по окопах стояв жахливий сморід, усюди дзижчали зграї мух.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com