“Били, катували струмом, а дівчат ґвалтували”: про жахіття полону розповів українець (відео 18+)

7.02.2020, 15:10
62363

Сергій Усатюк – ексбранець Кремля, якого звільнили 29 грудня під час обміну, розповів про перебування в полоні, катування і тортури, які здійснювали проросійські бойовики.

Читайте також: Український політв’язень Кремля розповів про жорстокі катування у колонії

Про це в екслюзивному інтерв’ю він повідомив 24 каналу, пише ZaxidMedia.

Чоловік розповідає, що потрапив у полон у жовтні 2017 року.

“Приїхав в Горлівку, зупинився в готелі, і ввечері мене зустріли четверо хлопців у військовій формі. Попросили документи. Я дав паспорт. У мене поцікавилися: “Ви що громадянин України?” Я відповів: “Так, я громадянин України і я на українській землі”. Мені сказали почекати хвилиночку і тут же під’їхала машина. Як я потім зрозумів – це був фургон”, – розповів Усатюк.

Далі чоловіку сказали лягти обличчям в землю і обшукали на предмет зброї та заборонених предметів, перевірили номер.

“Коли я підіймався, мене вдарили прикладом автомата в голову. І я втратив свідомість. Отямився лише, коли мене вже били в машині. Я прокинувся від болю”,– згадує експолонений.

Коли Сергій прокинувся побитим в авто, далі його привезли в Горлівське “МГБ”, де протягом декількох днів катували, після чого відвезли на територію заводу “Ізоляція”, де почалися справжні тортури. Катували усіх, хто там знаходився.

“Там почалися тортури і знущання з кожного. Ми думали, що це останні дні. Кожен день для нас був як останній день. Якщо вижив в один день – це добре, якщо покалічили – лікували самі один одного. Що було під рукою, тим і лікували”, – сказав ексбранець.

Він додав: електрошокер і тапік були щоденними тортурами.

“Чіпляли електроди на все, що могли: на ноги, на руки, на голову і на інтимні місця, – і могли навіть в одне місце засунути, щоб домогтися свого. Катували навіть ті, які сиділи там в полоні. Там були хлопці ДНРівці, які катували нас і ґвалтували дівчат. Не раз я чув про це. І коли лежав уже на ліжку, після того, як мене побили і катували, ввечері зайшов старший цієї всієї структури і він комусь із колишніх військових ДНРівців, які теж потрапили в полон, говорить: “Ось вам презервативи, і зараз дівчина до вас зайде, потрібно її обробити”, – поділився жахливими спогадами експолонений.

Усатюк розповів, що катуваннями бойовики хотіли вибити з нього згоду, що він співпрацював з СБУ або ще якимись структурами.

“Вони хотіли їх дані, позивні. Але цього я не знав, проте все одно намагалися чогось від мене добитися. Домогтися того, чого я не знаю. Точно так само й інших. Був у нас такий інцидент: мене коли струмом катували, у цей же день зайшли і почали з автоматів стріляти в стелю. Щоб ми боялися їх, чинили психологічний і моральний тиск”, – згадує чоловік.

Що ж відомо про Сергія Усатюка?

Сергій Усатюк – хлопець із Дружківки, міста Донецької області. Як він сам розповів, до полону працював на заводі і в похоронному бюро, декілька разів хотів піти служити, але його не брали. “Але далі вийшло так, що познайомився з людьми, і мене відправили туди шпигувати”, – сказав Усатюк. У 2017 році Сергій потрапив у полон.

Станом на 4 лютого 2020 року Сергія Усатюка вже виписали із санаторію “Лісова поляна” і відправили додому у Дружківку, хоча експолонений, за його словами, мав бути у закладі ще до 8 лютого.

Поки що хлопець не отримав обіцяних виплат від уряду і не має грошей на життя. У Дружківці його чекає хвора мати.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com