Частина України через 30 років стане пустелею – науковець про зміни клімату

20.09.2021, 12:00
101340

Через зміни клімату в Україні протягом найближчих десятиліть південь країни може перетворитися на суцільну пустелю, унікальні родючі чорноземи будуть втрачені

Про це розповів в ефірі “Україна 24” український науковець, директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий. За його словами, клімат змінювався всю історію нашої планети, але він ніколи не змінювався з такою швидкістю.

“В Україні є така чудова екзотична місцина, називається Олешківські піски – маленький фрагмент пустелі в Херсонській області. Там люблять ганяти на джипах, там навіть верблюдів завели для туристів. Поки це маленький клаптик, це дуже прикольно, це екзотика. А проблема в тому, що це утворення не є природним. На місці цих Олешківських пісків були родючі чорноземи, типовий український степ… Буквально за декілька десятиліть через неправильне розорювання і висихання там утворилась отака пустеля. Ми зараз стоїмо перед загрозою і, власне, перспективою масштабування Олешківських пісків на весь південь України. Все те, що є степовою зоною, через 30 років може бути такими Олешківськими пісками”, – заявив науковець.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com