Через “Омікрон” падають ціни на нафту, відтак і на рослинні олії

21.12.2021, 11:00
107739

У світі знижується попит на пальне, тому ціни на нафту падають внаслідок чого дешевшають рослинні олії

Як зазначили в GrainTrade, така ситуація спричинена посиленням карантинних вимог через швидке поширення нового штаму короновірусу “Омікрон”.

Так, лютневі ф’ючерси на нафту марки Brent на біржі ICE Futures Europe у понеділок обвалилися на 5% — нижче $70/барель. Однак наприкінці сесії відновилися до $71,5/барель, втративши за місяць 10,5%. Ф’ючерси на нафту WTI на нью-йоркській NYMEX вчора знизилися на 3,1% — до $68,7/барель, втративши за місяць 10,6%.

Тиск на ціни посилило також повідомлення Міністерства енергетики США про продаж 18 млн барелів нафти зі стратегічного нафтового резерву. За інформацією Білого дому, найближчим часом нафту зі стратегічних резервів також продаватимуть Китай, Південна Корея та Індія.

Читайте також: Повернення до Гоґвортсу: вийшов офіційний трейлер “Гаррі Поттера”

Першим на зміну цін на нафт реагує ринок пальмової олії, яку переважно використовують на біодизель. Вчора на малайзійській біржі лютневі ф’ючерси на неї впали до 3-місячного мінімуму — $1018/т.

На біржі в Даляні ф’ючерси на соєву олію знизилися на 1,12%, а на пальмову — на 2,09%. Січневі ф’ючерси на соєву олію в Чикаго вчора впали до 1168 $/т, втративши за місяць 12,2% ціни.

NB: Щоб стримати спекулятивне зростання цін на продовольчі товари, Індійська Рада з цінних паперів на 1 рік призупинила торгівлю ф’ючерсами основних с/г товарів. Влада Бразилії до 10% зменшила частку обов’язкового вмісту біодизеля в пальному на весь 2022 рік, щоб знизити ціни на паливо. Це додатково тисне на ціни на соєву олію.

Услід за сусідніми ринками рослинних олій, ціни пропозицій чорноморської соняшникової олії також опустилися — нижче $1300/т FOB, а ціни попиту — до $1260-1280/т FOB.

Фахівці зазначили, що у кілька настпуних тижнів ціни на рослинні олії найймовірніше залишатимуться на досить низьких рівнях, адже у період свят торговельна активність буде низькою.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com