Черговий вибух в оборонній галузі: які корупційні схеми розкрило резонансне розслідування та як на них відреагували фігуранти (відео)

3.03.2019, 20:48
14635

Цього тижня розслідування “Наших грошей” про корупцію в оборонній галузі  справді пролунало як вибух. Зізнання правоохоронців, що про все знали і розслідували, лише підкинуло хмизу у вогонь, а в епіцентрі цього вибуху опинився перший заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборонник президента Олег Гладковський.

Читайте також: Нацдружини влаштували марш центром Києва з вимогою покарати “крадіїв військового бюджету” (відео, фото)

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Масові протести під маєтком заступника секретаря РНБО. Потім навіть марш у центрі столиці. Активісти виступають з вимогою покарати тих, хто краде у нашого війська. Розслідування журналістів про неймовірну корупцію в оборонній сфері держави, де залучені фактично всі – від контрабандиста з-під російського кордону до директорів наших танкових заводів та керівництва “Укроборонпрому”, шокували багатьох.

Те, про що йдеться у цьому журналістському розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”, цього тижня нагадували ті підриви складів боєприпасів, які відбувались за останні роки. Осколки від розслідування зачепили парламент та адміністрацію президента.

Авторкою того самого скандального розслідування стала журналістка Леся Іванова. За словами журналістів програми “Наші гроші”, восени 2018-го вони отримали від аноніма через електронну пошту цілий масив інформації – від особистих телефонних переписок, до інших документів. У “злитих” даних були деталі про запаморочливі оборудки в українській оборонній сфері на сотні мільйонів гривень. Простіше кажучи: як хтось феєрично наживається на нашій армії. Хто це – журналісти, кажуть, з’ясували, переконалися у достовірності та назвали імена. Це – чи не уся верхівка державного концерну “Укроборонпром”.

І, головне, “тато та хлопчики”. “Тато” – це перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський. А “хлопчики” – це син Олега Гладковського – Ігор Гладковський та товариші Гладковського-молодшого: Віталій Жуков, колишній працівник концерну “Укроборонпром” і Андрій Рогоза.

Схема, за даними журналістів, працювала так. Андрій Рогоза та Віталій Жуков отримували з Росії контрабандні запчастини для української військової техніки. Через підставні фірми-одноденки ділки продавали своїй же фірмі “Оптимумспецдеталь” контрабандний товар. Та проблема не в контрабанді, а в тому, що деталі зростали на 300 і навіть 600 відсотків. І жоден керівник заводу при здоровому глузді не погодився б на такі поставки.

Функція у цій схемі Ігоря Гладковського, сина заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони, – дуже проста і дуже вигідна. Гладковський-молодший повинен був просити батька, аби той зводив ділків із директорами оборонних заводів.

Загалом група “хлопчиків” отримали від “Укроборонпрому” 250 мільйонів гривень. Ця сума – лиш те, що вирахували журналісти за викритими ними епізодами. Біда в тому, що ця схема лише маленька ниточка наживи на війні.

Олег Гладковський є одним із найближчих друзів та партнерів президента і одночасно його прямий підлеглим. Бо головою РНБО за посадою є президент України. До речі, Олег Гладковський з’явився на світ лише 5 років тому. До 2014 року цю людину знали як Олег Свинарчук. Про одну з версій зміни прізвища заявив журналіст розслідувач Олександр Дубінський

“Чому через два дні як виграв Порошенко він змінив прізвище. Тому що в Росії він володіє бізнес-імперією як Свинарчук, а тут заступник голови РНБО як Гладковський”, – озвучує він таку версію.і

У серпні 2015-го президент Порошенко призначив Гладковського головою Міжвідомчої комісії з військово-технічного співробітництва та експортного контролю. По суті Гладковський став головним контролером експорту зброї з України. Цю посаду він поєднує із кріслом першого заступника секретаря РНБО. Тобто фактично найголовнішої оборонної організації держави, яка де-юре вирішує, на що витрачати наші з вами гроші для оборони країни. І дивним чином дотичні до нього і президента бізнеси не були забуті. Зокрема, корпорація “Богдан”.

“Гладковський продавав для потреб Міноборони вантажні автомобілі “Богдан”, які фактично були білоруськими автомобілями з російськими запчастинами. Мало того, що там були запчастини з Росії – так ще й продавав він їх приблизно на 20-15 відсотків вище ринку”, – зазначає журналіст Іван Верстюк.

А ще ця компанія нещодавно уклала за таємними угодами контракт з Міноборони на півмільярда гривень. Так стверджує журналіст Гліб Канєвський.

Читайте також: “Мародер”: активісти влаштували пікет біля будинку Гладковського через скандал в “оборонці” (фото)

“Це китайські машини. Єдине, що робить “Богдан-Моторс” – фарбує в зелене і ставить таку будку. Кажуть, що один “Богдан” санітарний коштує близько 30 тисяч доларів. Саме ті автомобілі, що ламаються на фронті”, – запевняє він.

Та масштаби й так ще не ті . Бо йдеться не тільки про проданий Петром Порошенком Гладчуку концерн “Богдан”. А й про “Ленінську кузню” – столичний завод, який називають президентським, і який теж фігурує у розслідуванні журналістів “Наших грошей” про схему Гладковського та “хлопчиків”.

“Іноді для посередництва використовували інші компанії. Тривалий час такою прокладкою був навіть президентський завод “Ленінська кузня”. Гроші від державних заводів ішли у зворотному напрямку. Доходили до фіктивних компаній і переганялися у готівку”, – йшлося у розслідуванні.

Зараз “Ленкузня” ремонтує, приміром, крейсер “Гетьман Сагайдачний”. Одна з вимог, аби було перемогти у тендері на ремонтні роботи – щоби ремонтне підприємство могло мати вихід у акваторію Чорного моря. Тендер же виграла “Ленкузня”, яка розташована на березі Дніпра у Києві.

“Вони наймають потужності державних підприємств. Ці держпідприємства ремонтують, а “Ленінська кузня” отримує гроші”, – пояснює журналіст Канєвський.

Від коментарів ТСН на камеру перший заступник секретаря РНБО Гладковський відмовився. Правда, і факти, викладені журналістами, він не спростував. Лиш зауважив, що цій ситуації вже “роки три або чотири”.

Пошукали ми і його сина. І виявили, що притягти того до відповідальності буде непросто, бо Ігор Гладковський чужий дипломат – почесний консул Республіки Сейшельських островів в Україні.

Щоправда адреса консульства – Новокостянтинівська, 1 – нікого нікуди не приведе. Утім, навіть якщо слідство таки щось розкопає, правоохоронцям буде не просто.

“Україна має враховувати, що це – представник іноземної держави. Інші привілеї, які мають почесні консули, це недоторканість приміщень”, – пояснює голова правління ГО “Майдан закордонних справ” Богдан Яременко.

Представник президента в парламенті каже, що все це надумано і навмисне причеплено до Петра Порошенка перед виборами.

“Витягнуто старі придумані обвинувачення одного із журналістських розслідувань 2015 року. Все це витягується перед самими виборами. Тут прослідковується і замовлення зі сторони Путіна. Адже хто найбільше заважає Путіну в Україні? Порошенко!” – пояснює Ірина Луценко.

Однак за словами її чоловіка, генпрокурора Юрія Луценка, щось таки правоохоронцям вдалося знайти.

“Під час санкціонованих судом обшуків у причетних до функціонування підприємства ТОВ “Оптимумспецдеталь” були вилучені докази, які вказують на можливість розкрадання державних коштів в особливо великому розмірі. Збитки до державного бюджету – близько 22 мільйонів”, – повідомляє він на брифінгу.

Не залишилася без реакції і Банкова.

“Петро Порошенко вимагає у правоохоронних органів проведення термінової перевірки інформації, викладеної в журналістській програмі “Наші гроші” для спростування або підтвердження оприлюдненого”, – заявив прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко.

Тим часом на адресу журналістів-розслідувачів, які викрили приголомшливу схему в оборонці за участю перших осіб концерну “Укроборонпром”, пішло цунамі з тверджень, що розслідування необґрунтоване.

“Ми не платили “золотим хлопчикам”. І не платимо зараз. Що я хочу сказати: слідство ведеться два роки. Досліджується питання сум. І саме слідство може зробити висновок: які суми збитків були спричинені державі”, – заявив перший заступник генерального директора “Укроборонпрому” Сергій Омельченко.

“Всі ці перемовини, всі ці угоди із закупівлі запчастин – вони всі є. Вони всі є у безготівковій формі. Це є просто кабздець”, – емоційно висловлюється народний депутат Антон Геращенко.

Та не просто “кабздець”. Це – щось більше і страшніше для країни з 5 роком війни. Бо якщо крадеш на дорогах, то спричиняєш ями. Якщо крадеш в солдата, то риєш могили. І як би було добре лишити тих гробокопачів без рук.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com