Червона ікра: як відрізнити фальшивку і вибрати справжню

13.11.2021, 09:02
105004

Як визначити справжню ікру в магазині

Розповідаємо про те, як правильно визначити якісний продукт, не попастися на підробку, а також знайти хорошу ікру по банку.

Про це розповідає Лайфхакер. 

Червона ікра-якою вона буває

У магазинах України зустрічається ікра абсолютно різних риб. Ікринки відрізняються за розміром і кольором.

Форель: найменші ікринки (до 2 мм) світло-оранжевого кольору з пружною оболонкою, гіркий присмак.

Кета: великі ікринки (до 5-7 мм в діаметрі) насиченого бурштинового кольору з щільною оболонкою, вершковий присмак.

Кижуч: дрібні ікринки (2-3 мм) яскраво-червоного кольору з пружною оболонкою, гіркуватий смак.

Чавича: великі ікринки (до 7-9 мм в діаметрі) червоно-оранжевого кольору з ніжною оболонкою, смак з острінкой.

Нерка: дрібні ікринки темно-червоного кольору з пружною оболонкою, гіркуватий смак.

Горбуша: ікринки середнього розміру (3-5 мм) яскраво-оранжевого кольору з м’якою оболонкою, звичний смак.

Як визначити хорошу ікру по банку?

Щоб визначити якість ікри по банці, необхідно читати склад, трясти банку і добре дивитися.

На банку обов’язково повинні бути вказані: виробник, ГОСТ, вид риби, склад, термін придатності.

Ідеальний склад повинен бути мінімальним. Це сама ікра, сіль. Також може бути допустимо використання рослинного масла і мінімум консервантів. Найкраще, щоб це була сорбінова кислота.

Читайте також: Службові романи: психолог пояснила, як такі стосунки впливають кар’єру (відео)

Дивіться на маркування на кришці жерстяної банки. Вона повинна бути опуклою, а не увігнутою.

Жерстяна банка повинна бути рівною, не пом’ятою і не роздутою.

Якщо банку скляна, то ви можете розглянути ікру. Ікринки повинні бути чистими, однаковими за кольором і розміром, з мінімумом соку або без нього.

У банку сік не повинен відчуватися і рухатися.

Ікра обов’язково повинна зберігатися в холодильнику.

Як вибрати ікру на вагу?

Ікру можна вибирати і на вагу. Але часто там продають некондиційну ікру. Пам’ятайте, що вагова ікра швидше псуватися, вона не захищена від зовнішніх впливів, в тому числі від шкідливих бактерій.

Якісна ікра повинна бути розсипчастою. Простий тест: добре, коли ікринки падають з ложки по одній, погано – великою грудкою.

Як розпізнати підробку?

Штучну ікринку створюють з молока, яєць, барвника і желатину. Така ікра сильно відрізняється від справжньої на смак і її не порівняти з оригіналом. Але зовні вони сильно схожі.

Розпізнати підробку можна так:

Спробуйте розчавити одну ікринку своїм пальцем. Натуральна – розчавиться легко і просто, а ось штучну розчавити дуже важко.

У підробки зазвичай сильний і різкий запах риби, який може нагадувати оселедець.

Якщо штучну ікру кинути в воду, то вона стане помаранчевої.

Підроблена ікра сильно прилипає до зубів.

Низька ціна також є ознакою підробки.

Як зрозуміти, що ікра зіпсувалася?

Ікра, яка зіпсувалася, набуває темний колір і неприємний різкий запах. Також якщо ви насилу можете розкусити ікринку, вона лопається в роті з характерним клацанням, значить вона перезріла.

Пам’ятайте, що зіпсована ікра може викликати отруєння. Усередині неї розвиваються патогенні бактерії, наприклад, кишкова паличка і стафілокок.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com