Червона ікра: як відрізнити фальшивку і вибрати справжню
Як визначити справжню ікру в магазині
Розповідаємо про те, як правильно визначити якісний продукт, не попастися на підробку, а також знайти хорошу ікру по банку.
Про це розповідає Лайфхакер.
Червона ікра-якою вона буває
У магазинах України зустрічається ікра абсолютно різних риб. Ікринки відрізняються за розміром і кольором.
Форель: найменші ікринки (до 2 мм) світло-оранжевого кольору з пружною оболонкою, гіркий присмак.
Кета: великі ікринки (до 5-7 мм в діаметрі) насиченого бурштинового кольору з щільною оболонкою, вершковий присмак.
Кижуч: дрібні ікринки (2-3 мм) яскраво-червоного кольору з пружною оболонкою, гіркуватий смак.
Чавича: великі ікринки (до 7-9 мм в діаметрі) червоно-оранжевого кольору з ніжною оболонкою, смак з острінкой.
Нерка: дрібні ікринки темно-червоного кольору з пружною оболонкою, гіркуватий смак.
Горбуша: ікринки середнього розміру (3-5 мм) яскраво-оранжевого кольору з м’якою оболонкою, звичний смак.
Як визначити хорошу ікру по банку?
Щоб визначити якість ікри по банці, необхідно читати склад, трясти банку і добре дивитися.
На банку обов’язково повинні бути вказані: виробник, ГОСТ, вид риби, склад, термін придатності.
Ідеальний склад повинен бути мінімальним. Це сама ікра, сіль. Також може бути допустимо використання рослинного масла і мінімум консервантів. Найкраще, щоб це була сорбінова кислота.
Читайте також: Службові романи: психолог пояснила, як такі стосунки впливають кар’єру (відео)
Дивіться на маркування на кришці жерстяної банки. Вона повинна бути опуклою, а не увігнутою.
Жерстяна банка повинна бути рівною, не пом’ятою і не роздутою.
Якщо банку скляна, то ви можете розглянути ікру. Ікринки повинні бути чистими, однаковими за кольором і розміром, з мінімумом соку або без нього.
У банку сік не повинен відчуватися і рухатися.
Ікра обов’язково повинна зберігатися в холодильнику.
Як вибрати ікру на вагу?
Ікру можна вибирати і на вагу. Але часто там продають некондиційну ікру. Пам’ятайте, що вагова ікра швидше псуватися, вона не захищена від зовнішніх впливів, в тому числі від шкідливих бактерій.
Якісна ікра повинна бути розсипчастою. Простий тест: добре, коли ікринки падають з ложки по одній, погано – великою грудкою.
Як розпізнати підробку?
Штучну ікринку створюють з молока, яєць, барвника і желатину. Така ікра сильно відрізняється від справжньої на смак і її не порівняти з оригіналом. Але зовні вони сильно схожі.
Розпізнати підробку можна так:
Спробуйте розчавити одну ікринку своїм пальцем. Натуральна – розчавиться легко і просто, а ось штучну розчавити дуже важко.
У підробки зазвичай сильний і різкий запах риби, який може нагадувати оселедець.
Якщо штучну ікру кинути в воду, то вона стане помаранчевої.
Підроблена ікра сильно прилипає до зубів.
Низька ціна також є ознакою підробки.
Як зрозуміти, що ікра зіпсувалася?
Ікра, яка зіпсувалася, набуває темний колір і неприємний різкий запах. Також якщо ви насилу можете розкусити ікринку, вона лопається в роті з характерним клацанням, значить вона перезріла.
Пам’ятайте, що зіпсована ікра може викликати отруєння. Усередині неї розвиваються патогенні бактерії, наприклад, кишкова паличка і стафілокок.
Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook
Помилка в тексті? CTRL+ ENTER
Коментарі (0)