Члени російського “Червоного Хреста” могли знущатися над полоненими українцями в колоніях – ЗМІ

27.02.2024, 14:31
154866

Працівники російського відділення “Червоного Хреста” могли знущатися над українськими військовополоненими у колоніях, розміщених, зокрема, й на окупованих територіях України.

Читайте також: Деякі країни НАТО та ЄС готові ввести свої війська до України – неочікувана заява словацького прем’єра

Про це йдеться у розслідуванні видання “Медуза”.

У публікації наводиться інтерв’ю колишнього українського військовополоненого Ореста Грицюка, який пів року перебував у колонії в Горлівці на Донеччині. Військовий розповів у розмові з українським журналістом Юрієм Бутусовим, що російські представники “Червоного Хреста” навесні 2023 року відвідали Горлівську колонію, і були присутні під час того, коли полонені споживали їжу.

Грицюк поділився, що коли полонені зайняли свої місця, старший зміни сказав іншим наглядачам, що двоє у цивільному – це “представники Червоного Хреста”, які “приїхали подивитися [на військовополонених]”. Імен цих представників боєць не почув.

Повідомляється, що “представники Червоного Хреста” оглянули столи, за якими сиділи полонені. Коли старший зміни дав команду починати їсти, “првозахисники” почали знущатися з українців.

“Часу на їжу [в колонії] дають дуже мало, і я сам ненавидів себе за те, як я їм. Я людина інтелігентна, маю дві вищі освіти… А там ми були змушені їсти дуже швидко, причому дуже гарячу їжу. Все летить на всі боки. І ось ці двоє у цивільному ходять між столами, а один із них примовляє: “Ох, як добре їдять, як свині, українські свині. Ну, їжте, їжте, Росія любить і піклується про вас. Приїдете додому – потім, щоб не пи*діли”, – розповів Грицюк.

Після цього полонених повели на плац. Там їх вже традиційно змусили хором співати радянські військові пісні.

“Мужик, який у їдальні називав нас свинями, дістав телефон, знімав на камеру військовополонених, що марширували, підходив до них, щось кричав на вухо і тряс кулаком над головою, плескав полонених по спині і плечі так, що тих гойдало. Камеру він спрямовував на себе та демонстрував жест перемоги, прямо насолоджувався, для нього це була вистава”, – розповів український військовий.

За його припущеннями, цей невідомий чоловік не лише слухав, а й “замовляв пісні”. Він підходив до наглядача, щось йому казав, після чого той змушував полонених співати вже іншу пісню.

У цих двох був повний карт-бланш на те, щоб ходити їдальнею, перебувати на плацу, замовляти пісні, а плац – це свята святих, на нього просто так зайти не можна. Якщо ти не військовий, ти маєш обходити плац. А вони там почувалися комфортно, по кайфу”, – зазначив Грицюк.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com