Чому партія проросійського блогера-“бунтаря” Шарія приречена на невдачу

3.08.2020, 14:33
80288

В політиці, як у футболі: можна мати багато завзяття, найбільш “динамівське” із сердець, але бути абсолютно безпорадним перед своїми суперниками.

Читайте також: Гібридний Шарій: як розпізнати проросійського блогера

Мабуть, саме безпорадність стала тим головним відчуттям, яке опанувало минулого року усіх українських старожилів від політики.

Коли Володимир Зеленський увірвався у гру і, як колись молодий Андрій Шевченко, почав возити по полю цілі команди, зміна позицій у загальному рейтингу була неминучою. Кілька місяців – і одним махом багато старих політичних команд були вибиті з першої ліги та мусили довести свою живучість в іграх нижчого рівня і рангу.

Ніколи доти розрив між лідерами перегонів та групою аутсайдерів не був таким разючим.

Явний фаворит “Слуга народу” за останні місяці відчутно розгубив свій стартовий запас міцності. Його головні переслідувачі – “Опозиційна платформа” та “Євросолідароність” – синхронно, очко за очком підбираються до фаворита.

Власне, ці троє і задають тон у нинішній політиці.

Вічна опозиціонерка Юлія Тимошенко, попри усі потуги, так і не може набрати оптимальну форму і вклинитись хоч у битву за друге місце.

У той же час гравці рангом нижче, азартні новачки, як-то “Сила і честь” Смешка чи навіть партія Шарія, усе агресивніше заявляють про своє бажання поборотись за призи. Проте сьогодні мова йтиме про новостворену партію проросійського блогера Анатолія Шарія та про те, чому ця політична сила приречена на невдачу та на те, аби ніколи не потрапити до місцевої влади.

Історія Анатолія Шарія починалась за часів Віктора Януковича як чергове політичне переслідування “жертви режиму”. Власне, саме така історія дозволила тоді ще журналісту отримати політичний притулок в Європі.

От тільки і Януковича в Україні давно немає, і кримінальні справи проти Шарія закриті, а “блогер-бунтар” не квапиться повертатись на рідні землі.

Критики Шарія переконують, що він не повертається, бо його не відпускають комфортні житлові умові на іспанській вілі за три мільйони євро.

Сам Шарій знайшов куди більш екзотичну причину залишатись за кордоном. Так званому блогеру здається, що його хочуть вбити. І не хто-небудь, а цілий президент Зеленський чи хтось із його оточення. Тому, мовляв, Шарій і не готовий приїхати в Україну.

Яка не є, але причина. Шарію її досить, щоб пояснити прихильникам, чому вони мусять виходити на вуличні сутички з різного роду “правими активістами”, а він буде мотивувати їх на це з далекої Іспанії.

Власне, непереборна віра адептів робить партію Шарія більше подібною до окультної секти, ніж до партії в класичному розумінні.

Його прихильники в повному розумінні слова активісти – здатні прориватись на прес-конференції Зеленського, змушувати його полемізувати із віртуальним Шарієм, коментувати абсурдні заяви Шарія, спростовувати його фейки, слухати його скарги – одним словом говорити про Шарія.

Для лідера партії, яка існує тільки на словах, синхрони президента зі згадками прізвища Шарій не менш важливі, ніж для реальних політиків контроль над якимись заводами, відомствами чи потоками. Це ресурс, на якому існує весь його проєкт.

Потреба не дати себе проігнорувати, потреба мати нові згадки і коментарі заганяє Шарія в усе гостріші та все абсурдніші конфлікти з Зеленським і владою загалом.

Чим гострішими будуть ці конфлікти, тим простіше буде мотивувати адептів, тим менш суттєвим буде місце власного перебування і тим більше аргументів матимуть спонсори з числа “колишніх”, щоб продавати ресурс і його лояльність.

Правда, на щастя для української політики в електоральному сенсі Шарій приречений. Точно так, як і його антагоністи із правого радикального флангу, проєкт Шарія може працювати лише тараном для більш поміркованих і більш потужних гравців.

Сам він навряд чи колись отримає владу.

Умовно кажучи, чим більше Шарій відколе виборців у Зеленського, тим більше умовний колективний Медведчук їх підбере. Хоча назвати це перемогою для країни також дуже складно.

За матеріалами Української правди.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com