Чи можна їсти полуницю, якщо у вас діабет

13.05.2024, 21:01
158614

Сезон яскравої, смачної, ароматної полуниці розпочався. Багатьох турбує питання, чи можна споживати цю ягоду при підвищеному цукру, при діабеті?

Читайте також: Представниця Ізраїлю на “Євробаченні-2024” Еден Голан опинилася в базі “Миротворця”

Людям, що страждають від цукрового діабету потрібно переглянути свій раціон, щоб вести звичний спосіб життя доводиться відмовлятися від багатьох звичних продуктів.  Але олуниця, одна з небагатьох фруктів не викликає різкого підвищення глюкози в крові. Питання в кількості, скільки полуниці можна їсти діабетикам.

Полуниця — це найбезпечніша ягода при діабеті

Розповідаємо, про користь полуниці, чому її потрібно споживати всім, у тому числі і діабетикам

Полуниця має низький глікемічний індекс (ГІ) — 32. Це означає, що її вживання не викличе різких перепадів рівня цукру в крові

Це низьковуглеводна ягода, вона містить всього 6,3 г вуглеводів (приблизно 0,63 ХО) у  100 г.

Калорійність полуниці становить всього лише 32 ккал на 100 г.

Полуниця – відмінне джерело клітковини, в 100 г продукту міститься 11% від її добової норми. Клітковина здатна допомогти підтримувати оптимальний рівень глікемії, знижуючи швидкість всмоктування цукру.

Крім того, полуниця сповнена антиоксидантами, які захищають мембрани клітин від надмірного окислення, збільшуючи протизапальні властивості всього організму.

Величезна кількість вітамінів та мікроелементів у складі цієї ягоди допомагає обміну речовин і поповнює дефіцити, що часто зустрічаються у людей з діабетом.

Полуниця покращує обмінні процеси в організмові, допомагає зупинити руйнівні процеси сітківки та оптичного нерва, що виникають на тлі цукрового діабету.

Регулярне вживання ягоди допомагає запобігти накопиченню солі в організмі, захворюванням суглобів, серед яких і подагричний артрит.

Скільки полуниці можна споживати при діабеті

Їсти ягоду потрібно з урахуванням особливостей захворювання. Рекомендується вживати свіжу польову і садову полуницю малими дозами, як перекус між основним прийманням їжі або після.

Скільки їсти полуниці щодня діабетикам — на це питання точно не може відповісти жоден лікар, оскільки просто боїться взяти на себе таку відповідальність.
Дослідження показують, що небезпека для діабетика криється в простих вуглеводах, саме  вони й викликають стрибки  глюкози. Але в полуниці цих речовин досить мало. На 200 г полуниці припадає приблизно 11 грамів вуглеводів. Білки нейтралізують вуглеводи. Через те, що в плодах міститься приблизно 3 грами білка, виходить, що 200 грамів полуниці  містить не більше 8 грамів  вуглеводів. Для ягід гранична кількість допустимих вуглеводів в день становить 14 грамів, перевищення підвищує ймовірність негативних наслідків. Тобто, щодня можна вживати до 300 – 350  грамів ягоди. Виходячи з цього, без шкоди для здоров’я при цукровому діабеті можна з’їдати до півтора склянок свіжих ягід в день.

Краще розділити добову порцію на декілька приймань. Обов’язково контролювати рівень цукру.

В якому випадку полуниця може нашкодити? У разі переїдання. Не варто їсти полуницю на голодний шлунок, тому що кислота, що міститься в ягоді, несприятливо впливає на стінки шлунка. Вона може викликати алергічні реакції.

Полуницю найкраще їсти свіжою, обов’язково без цукру і в сезон, можна додавати до каш, йогурту, млинців на сніданок.

Важливо регулярно контролювати рівень глюкози в крові та приймати ліки за інструкцією. Якщо виникають якісь проблеми,  несподівані реакції, потрібно звернутися до лікаря.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com