Чи отримають аспіранти в Україні відтермінування від мобілізації: нардепка пояснила

15.02.2024, 16:33
154248

Українські аспіранти, ймовірно, отримають відтермінування від мобілізації, але будуть вести атестацію та складати вступні іспити.

Читайте також: Голова Ради повідомив про терміни розгляду мобілізаційного законопроєкту

Про це в ефірі телеканалу “Еспресо” розповіла народна депутатка України, секретар Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

“Це питання насправді дуже болюче, бо аспіранти, зокрема контрактники, дуже збільшились у 2023 році порівняно з 2021 – це приблизно на 10 тисяч. Серед них є частково люди, які у такий спосіб хотіли отримати відстрочку від мобілізації. Дуже важливо, коли ми подамо цю правку, щоб всі мали рівні права і можливості, як за це висловився й омбудсмен, щоб не було дискримінації, щоб справді ті люди займалися наукою і їхня відстрочка була не корупційна, не за гроші, а мала сенс”, – наголосила Наталія Піпа.

Вона також додала, що у вересні цього року планується зробити так, що всі іспити в аспірантуру будуть відбуватися за результатами екзаменів, подібних до ЗНО. Це буде загальнонауковий та тест з англійської мови. Водночас всі ті, хто вже навчається на аспірантурі також будуть складати атестаційні тести.

“Міністерство освіти і науки очікує, що внаслідок цих екзаменів, тестів третина тих, що пішли займатися не наукою, а таким чином отримати відстрочку відсіється. Ведуться дискусії й ця норма так, як її запропонував Комітет, буде швидше за все прийнята. Мої прогнози 99%, що буде прийнята”, – підсумувала нардепка.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com