Чи повертатимуть військовозобов’язаних з-за кордону: пояснення голови профільного комітету Ради

24.05.2024, 11:31
159177

Для примусового повернення військовозобов’язаних громадян України з демократичних держав повинні бути правові підстави, екстрадиція допустима тільки для злочинців.

Читайте також: Найпоширеніші запитання щодо програми “Резерв+”: у Міноборони дали чіткі відповіді (інфографіка)

На цьому наголосив голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко у коментарі Укрінформу.

За його словами, більшість українських чоловіків перебувають в країнах ЄС на законних підставах або виїхали ще до повномасштабного вторгнення.

“Тобто вони не є злочинцями та не підлягають екстрадиції. Наразі я не бачу якихось шляхів або можливостей, щоб наших громадян якось примусово передавали Україні. І мені здається, це неможливо в принципі”, – підкреслив Мережко.

При цьому він зауважив, що деякі представники європейських держав не виключали можливість розробки механізму повернення військовозобов’язаних чоловіків в Україну, але ці механізми не передбачали примусового повернення.

“Повернення наших людей додому – це питання моралі. А вплинути на них якимись правовими засобами я не бачу можливості. Можу стверджувати, що наразі на рівні міжпарламентської дипломатії таке питання не стоїть на порядку денному”, – резюмував Мережко.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com