Чи справді буде мобілізація 18-річних: нардеп усе роз’яснив

26.03.2024, 16:03
156358

Законопроєкт про мобілізацію передбачає, що здобувачі освіти під час навчання проходитимуть вишкіл та здобуватимуть військову спеціальність, однак їх не призиватимуть до війська до 25 років.

Читайте також: Ми вже на 12% мінуснули і видобуток нафти, і її переробку в РФ: Малюк – про атаки по НПЗ

Про це нардеп від “Слуги народу”, член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Юрій Здебський повідомив у коментарі LIGA.net.

Зауважимо, раніше нардеп Дмитро Разумков заявив, що начебто у законопроєкті про мобілізацію є норма, яка “реально дозволить мобілізувати людей з 18 років”. Нардеп стверджує, що в тексті документа прописані такі положення: якщо людина пройде базовий військовий вишкіл у 18 років, то одержить військово-облікову спеціальність, стане на облік, і це призведе до того, що її зможуть мобілізувати у віці 19 років.

Мобілізація з 18 років – буде чи ні

Нардеп Здебський назвав це “перекручуванням”. Він уточнив, що мобілізаційний законопроєкт запроваджує статтю, яка регулює військову підготовку.

“По-перше, на облік людина стає з 18 років. За нею дивляться, вона проходить медкомісію. Далі людина має отримати загальний базовий військовий вишкіл. […] Студентів ми не беремо, не призиваємо. Людина називає термін – і вона вчиться”, – розповів народний обранець.

Водночас він зазначив, що в разі, якщо людина ніде не навчається, то за новим законопроєктом її “можуть взяти десь у військову частину чи ще кудись” для підготовки.

Здебський вказав, що відповідно до законопроєкту, людина під час здобування освіти має, згідно з програмою, пройти військовий вишкіл.

“Ніхто не буде їх [студентів] брати й хапати до 25 років”, – запевнив нардеп.

Він заявив, що Разумков “перекручує” та “хитрить”. Здебський акцентував, що у всіх навчальних закладах буде запроваджена обов’язкова підготовка, і згідно з законом, людина сама визначатиме, коли проходити вишкіл.

Політик також поінформував, що у мирний час вишкіл триватиме три місяці загальної підготовки та два за спеціальністю, у воєнний час – три місяці загалом. У кожному закладі освіти буде відповідний навчальний курс, і студент повинен отримати військово-облікову спеціальність.

Здебський знову наголосив, що після підготовки людей братимуть на військовий облік, але не призиватимуть на службу до 25 років.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com