Чи вбивають мікроби часник та цибуля: дослідження
В Україні збереглася народна традиція лікувати часником та цибулею весь спектр хвороб, пов’язаний із вірусами та бактеріями. Десятки відомих досліджень не змогли довести дієвості цих двох продуктів у боротьбі із мікробами.
Читайте також: Знайшли нові штами туберкульозу
Хірург вищої категорії, кандидат медичних наук Павло Бик провів власний експеримент, щоб перевірити бактерицидні властивості цибулі та часнику.
Для цього у бактеріологічній лабораторії були використані поширені збудники раньових інфекцій.
Чутливість визначалася аналогічно антибіотикам чи антисептикам: на щойно засіяну бактерію нанесли краплю соку, куди окремо додали зріз часника та цибулі. Результат оцінювали на наступну добу.
“Останнє фото для порівняння – водний розчин звичайного антисептика. Навколо місця нанесення краплі видно обширні зони затримки росту. Такі мали б спостерігатися навколо цибулі та часника, якби вони мали хоча б якусь бактерицидну чи бактеріостатичну дію”, – йдеться у повідомленні.
Головним висновком дослідження є спростування міфу, нібито часник та цибуля можуть боротися з мікробами, бактеріями та грибками.
Часник і цибуля проти коронавірусу
З початком карантину та оголошеням пандемії Covid-19 у мережі почало з’являтися чимало фейкових порад та рекомендацій, як вберегтися від небезпечного вірусу.
Однак за даними ВООЗ, які базуються на низці серйозних досліджень, часник та цибуля не лікують коронавірус і взагалі є безсилими проти інфекційних та вірусних захворювань.
Ці продукти володіють деякими антимікробними властивостями, однак від інфікування Covid-19 захистити не зможуть.
Помилка в тексті? CTRL+ ENTER
Коментарі (0)