Чи загрожує щось чоловікам, які до війни виїхали за кордон та не повернулися до України

16.07.2022, 17:23
124005

Від початку повномасштабної війни Росії проти України та запровадження воєнного стану чоловіки у віці від 18 до 60 років не мають права перетинати кордон. Але до 24 лютого 2022 року багато чоловіків вже перебувало за кордоном і не всі вони повернулися.

Читайте також: Шмигаль розповів, чи “світять” українцям субсидії на компослуги

Як розповів юрист Ростислав Кравець виданню “Факти ICTV” законодавством не передбачена відповідальність за неповернення до України під час дії воєнного стану. Хоча народні депутати і намагалися внести певні зміни, було навіть кілька законопроєктів.

Однак, як додає Кравець введення такого закону не можливе через його невідповідності нормам Конституції України. Якщо змушувати чоловіків від 18 до 60 років, які виїхали за кордон до початку повномасштабної війни, повернутися до України, то це буде порушенням Конституції та логіки. Адже наразі фінансові наджодження від заробітчан значно перевищує надходження від експорту.

Тобто жодної кримінальної чи адміністративної відповідальності за неповернення чоловіків сьогодні в Україні не існує. Ростислав Кравець також наголосив, що введення штрафів чоловікам, які вирішили все ж повернутися до України зараз, також буде незаконним, порушуватиме Конституцію і права людини.

Законом не передбачена і примусова мобілізація в разі, якщо чоловік повернувся з-за кордону.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com