COVID-19 може проникати в клітини підшлункової залози – дослідження

2.06.2021, 10:03
97410

Коронавірус нібито може інфікувати інсулін-продукуючі клітини (бета-клітини) підшлункової залози. Передбачається, що він знижує їхню здатність секретувати інсулін, а іноді спричиняє і загибель клітин.

Читайте також: В Україні розробляють кілька вакцин від COVID-19

Такого висновку дійшла група американських учених, передає Live Science. За словами авторів наукової роботи, це пошкодження може потенційно погіршити симптоми діабету, особливо І типу, за якого підшлункова залоза вже виробляє мало інсуліну або зовсім не виробляє його.

“Є пацієнти, які вже страждають на діабет. І якщо вірус проникне і вразить бета-клітини, що залишилися у них, це погано”, – заявив співавтор дослідження Пітер Джексон, професор кафедри мікробіології та імунології в Медичній школі Стенфордського університету.

Деякі інші дослідження, йдеться в матеріалі, показують, що важка форма COVID-19 може спричиняти діабет у людей, які раніше не мали цього захворювання, що знову ж таки підвищує ймовірність зараження вірусом бета-клітин.

За даними Центрів із контролю і профілактики захворювань (CDC), у людей із діабетом більше шансів, ніж у тих, хто не страждає на нього, відчувати ускладнення під час зараження будь-яким вірусом, оскільки хвороба може порушити імунну функцію. Проте ніхто не знав, чи може COVID-19 безпосередньо атакувати підшлункову залозу, підкреслив Джексон.

Щоб з’ясувати це, він із колегами провів експерименти на тканині підшлункової залози від донорів органів, дев’ять із яких померли від важкого коронавірусу, а 18 – від інших причин і дали негативний результат на вірус. Так, у першій групі вчені виявили, що SARS-CoV-2 безпосередньо інфікував бета-клітини деяких людей. Тоді як декілька експериментів у лабораторії показали, що вірус може інфікувати, пошкоджувати і вбивати бета-клітини, взяті в інших донорів, померлих від причини, не пов’язаних із COVID-19.

Доктор Елвін Пауерс, директор Діабетичного центру Вандербільта в Нешвіллі, який не брав участі в дослідженні, заявив, що воно показує, як клітини підшлункової залози можуть бути інфіковані в лабораторних умовах. Але вважає, що це не було остаточно продемонстровано на людях. Щоб дійти переконливішого висновку, підкреслив він, вченим необхідно буде вивчити набагато більше зразків підшлункової залози пацієнтів, які померли від COVID-19.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com