Covid-19: вчені виявили нові мутації вірусу

4.11.2020, 12:11
88201

Науковці Університету штату Техасу в Остіні (США) виявили, що коронавірус SARS-CoV-2 накопичує генетичні мутації, одна з яких зробила його більш заразним, а інша – ускладнює роботу імунної системи.

Читайте також: У МОЗ розповіли, коли можна припиняти лікування коронавірусу

Про це повідомляється в статті, опублікованій в журналі mBIO, передає Главком.

Як показало дослідження, під час першої хвилі пандемії 71 відсоток вірусів, виділених у пацієнтів з Covid-19 в Х’юстоні, мали мутацію D614G, що зачіпає білок-шип (S-білок).

Під час другої хвилі поширеність цього варіанту зросла до 99,9 відсотка, що відображає тенденцію, що спостерігається в усьому світі.

Відомо, що віруси з мутацією D614G передаються набагато швидше вірусів без неї і провокує спалахи захворювання. Однак деякі фахівці припустили, що нова мутація не підвищує заразність коронавірусу, а поширення штаму пояснюється ефектом засновника, коли віруси з D614G першими потрапили в Європу і Північну Америку, де вони стали домінувати над іншими штамами.

Вчені протестували різні генетичні варіанти S-білка, щоб виміряти його стабільність і подивитися, наскільки добре він зв’язується з рецептором клітин-господарів і з нейтралізуючими антитілами.

Дослідники підтвердили, що D614G не викликає підвищення патогенності вірусу. У той же час вони виявили ознаки природного відбору, що вказує на вплив мутації на пристосованість вірусу. Це підтверджує, що D614G, швидше за все, підвищує заразність SARS-CoV-2.

Читайте також: “Мікс інфекцій Cоvid–19 з грипом дають гірші ускладнення, ніж один коронавірус чи один грип”, – лікар-епідеміолог

Дослідники також виявили рідкісну мутацію, яка призводить до зниження ступеня впізнавання нейтралізуючим моноклональним антитілом CR3022. Ця мутація зустрічається рідко і не посилює захворювання інфікованих пацієнтів.

В цілому, фахівці відзначили 285 мутацій коронавірусу, хоча більшість з них не роблять значного впливу на тяжкість Covid-19.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com