Депутат Андрій Деркач заявив, що НАБУ працює на посольство США

9.10.2019, 16:31
46139

Народний депутат України Андрій Деркач, ініціатор кримінальної справи про втручання у вибори США, оприлюднив документи, з яких випливає, що перший заступник директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Гізо Углава протягом декількох років надавав посольству США в Києві інформацію, яка негативно вплинула на події в Україні і США. Деркач на пресконференції оприлюднив отримані від журналістів-розслідувачів документи, пише “Інтерфакс-Україна“.

Читайте також: НАБУ відкрило кримінальне провадження проти Порошенка та Клімкіна

Серед документів – листування між співробітниками НАБУ і представниками дипломатичних місій іноземних держав в рамках кримінального провадження, відкритого за статтею 111 КК України “Державна зрада”. Зокрема, документи, якими володіє нардеп, свідчать про те, що Углава через свою помічницю Поліну Чиж передавав посольству США інформацію, яка, за його словами, є важливою частиною “пазла” втручання у вибори в США і міжнародної корупції.

За словами Деркача, ці документи він вже передав до Державного бюро розслідувань (ДБР) і Генпрокуратуру України. Також парламентарій ініціював створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, і подав до суду клопотання про відновлення розслідування по втручанню в вибори в США шляхом розголошення досудового слідства.

″Як свідчать матеріали листування, неодноразово, починаючи з 14 липня 2017 року з електронної поштової скриньки помічниці першого заступника НАБУ Гізо Углаву Поліни Чиж на адресу фахівця з правових питань програми боротьби з корупцією Департаменту юстиції США Посольства США в Україні Анни Ємельянової пересилалися переліки кримінальних проваджень, якими займаються детективи НАБУ″, – сказав Деркач.

Він оприлюднив лист, в якому працівниця НАБУ Поліна Чиж отримала вказівку від співробітниці посольства США Анни Ємельянової надати інформацію у справі ексміністра екології та власника Burisma Group Миколи Злочевського.

Народний депутат також оприлюднив суми коштів, що перераховуються представникам Burisma Group, серед яких фігурує і Хантер Байден. Згідно з документами, всього на користь Хантера Байдена, Олександра Кваснєвського, Алана Аптера і Девона Арчера Burisma виплатила не менше $ 6,5 млн.

При цьому Деркач стверджує, що міжнародна корупція такого масштабу не могла проходити без участі п’ятого президента України Петра Порошенка.

Деркач також оприлюднив документи, як він стверджує, незаконного збору НАБУ особистих даних по колишньому генпрокурору Віктора Шокіна і його сім’ї.

Читайте також: НАБУ проводить обшуки “Криворізької теплоцентралі”

Як наголошується в пресрелізі, “з 2016 року Поліна Чиж направляла на електронну пошту Гізо Углаву документи з темою:” Текст для бесіди зі співробітниками ФБР по “Чорної бухгалтерії Партії регіонів”. З документів, за словами Деркача, слід збір даних по колишньому генпрокурору Віктора Шокіна і його дружині.

Деркач ініціював відсторонення помічниці першого заступника директора НАБУ Гізо Углаву Поліни Чиж від обов’язків на час слідства.

Також нардеп зазначив, що подав до суду клопотання щодо відновлення справи щодо втручання у вибори США шляхом розголошення даних досудового слідства, що стосуються “синхронізації протиправних дій НАБУ, міжнародній корупційній діяльності з президентською кампанією в США в 2016 році”.

Розгляд позову відбудеться 21 жовтня.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com