Дім став в’язницею. Як живуть афганські жінки через місяць після захоплення влади “Талібаном”

22.11.2021, 15:00
105492

Після захоплення влади в Афганістані рух “Талібан” пообіцяв пом’якшити свою позицію щодо жінок згідно з “ісламськими цінностями” – дозволити їм працювати і здобувати освіту. Але поки що нова влада не виконує своїх обіцянок

Мешканки Афганістану, з якими поспілкувалася ВВС, настільки налякані, що тижнями бояться виходити з дому. Вони очікують на повторення сценарію 20-річної давнини, коли жінку могли побити за “неправильну” паранджу або посадити у в’язницю за проїзд у таксі без чоловіка, повідомляє BBC.

Побоювання жінок підтверджують міжнародні правозахисні організації: вони стверджують, що в багатьох провінціях таліби прямо забороняють дівчаткам відвідувати школу, а жінкам – виходити з дому.

Читайте також: Ляшко назвав дві області, які цього тижня планують вивести з “червоної” зони

Новий уряд наразі заборонив дівчаткам відвідувати школу

Будь-які спроби жінок заявити про свої права зустрічають жорсткий опір: від збройного розгону жіночих демонстрацій, що проходили в Кабулі, до заборони подібних акцій в принципі (таліби мотивують це тим, що країні “зараз не до протестів”).

“Талібан” закрив міністерство у справах жінок, замінивши його на міністерство з розповсюдження чеснот і викорінення пороку. Воно вже функціонувало двадцять років тому та встановлювало суворі правила та накладало жорсткі обмеження на жінок.

протест жінок

Освіта на умовах “Талібану”

Нова влада дозволила афганським жінкам здобувати освіту – щоправда, на умовах “Талібану”. Згідно з новими правилами, жінки зможуть відвідувати заняття окремо від чоловіків, при цьому вони повинні суворо дотримуватися дрес-коду “відповідно до традицій ісламу”.

Однак гостра нестача жінок-педагогів, перебої з зарплатами й блокування міжнародної допомоги (яка значною мірою покривала витрати на освіту в Афганістані) можуть дуже ускладнити доступ жінок до вищої освіти, попереджають правозахисні організації.

Таліби говорили, що не перешкоджатимуть отриманню освіти для дівчаток, однак 18 вересня офіційний представник нової влади Забіхула Муджахід заявив, що в новому навчальному році у школи зможуть повернутися тільки вчителі-чоловіки й хлопчики. Бойовики відзначили, що плани повернення дівчаток у класи в уряду є, проте правозахисні організації побоюються, що на практиці лише небагатьом дозволять ходити в школу після статевого дозрівання.

При цьому політика щодо початкової та середньої освіти може варіюватися від провінції до провінції.

“Сьогодні представник “Талібану” говорить, що дозволяє освіту дівчаток до шостого класу. Завтра на його місце прийде хтось інший, кому може не сподобатися ідея освіти для дівчаток в принципі”, – наводить Human Rights Watch слова педагога з провінції Вардак у своїй доповіді.

"Жінки, які покинули Афганістан, не можуть нас представляти", - йдеться на одному з плакатів жінок, які підтримують талібів

На думку фахівця з Близького Сходу й письменника Андрія Остальського, в культурі талібів немає поваги до прав жінок, проте гостра нестача коштів і глибока економічна криза можуть змусити угруповання “пом’якшити” свою позицію.

“Цього разу таліби зважають на навколишній світ набагато більше, ніж в 1990-і роки, – наголошує Остальський. – “Талібан” стримують фінансові проблеми та бажання вибудовувати співпрацю. Якщо будуть зовсім кричущі випадки (поводження з жінками. – Ред.), навіть Китаю і Росії буде важче співпрацювати в економічній сфері й розморожувати кошти”.

Страх піти до магазину

В особливо вразливій ситуації опинилися жінки, що залишилися без підтримки близьких родичів-чоловіків. 26-річний Нісан розповів, що його тітка, яка сама виховує трьох дітей, за “Талібану” фактично залишилася відрізаною від решти світу.

“Будинок для неї став в’язницею, – каже Нісан. – Вона не може вийти на вулицю, просить сусідів або своїх маленьких дітей сходити за продуктами, для них це дуже небезпечно. Її 14-річна дочка сліпа від народження – вона досить кмітлива й хотіла б продовжити навчання, але зараз у неї немає такої можливості”.

“Моя тітка мріє, щоб її діти вчилися і щоб у них було майбутнє, але яке майбутнє чекає на них без освіти, без батька, без коштів?”

У схожій ситуації опинилася 77-річна Рахмані. Її дочка Фатіма [ім’я змінене], з якою ми познайомилися у центрі допомоги біженцям в Лондоні, поскаржилася на те, що її мати залишилася в Афганістані зовсім одна і змушена виходити за продуктами попри загрозу з боку бойовиків, які патрулюють вулиці.

“Я ночами не сплю, переживаю за неї, – розповіла ВВС Фатіма. – Якщо вони (таліби. – Ред.) дізнаються, що я живу у Британії, моїй мамі буде загрожувати небезпека. Мама пам’ятає час, коли таліби прийшли 20 років тому до Кабула – їхнє повернення сильно лякає її”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com