Дієтологиня нарешті розповіла, як правильно їсти ківі — зі шкіркою чи без

7.03.2024, 07:31
155342

Лікарка-дієтологиня з Великобританії Джилліан Калбертсон розповіла про основні причини з’їдати екзотичний фрукт цілком та кому варто його все-таки чистити.

Читайте також: Гороскоп на 6 березня для всіх знаків зодіаку: день: коли потрібно бути уважними

За її словами, шкірка ківі містить багато поживних речовин, які додатково посилюють всі ті переваги, які дарує для здоров’я сам фрукт. Джилліан пояснила, що у світі існує близько 60 видів ківі. І хоча їхня шкірка може відрізнятися за текстурою та консистенцією — вона є їстівною у всіх сортів. Та найбільш поживними варіантами все ж є зелене та золоте ківі.

Зелене ківі найпоширеніше в Україні, воно досить пухнасте. Золоте — менш відомий його родич з гладкою шкіркою. Золотий плід відрізняється більш соковитим, тропічним смаком та фруктом бронзового кольору.

Також існують різні сорти ківі в залежності від місця їхнього вирощування. Це може призвести до незначних відмінностей у смаку та складі вітамінів і мінералів.

Чим корисна шкірка від ківі

Будь-яке ківі, незалежно від сорту і виду, дуже корисне для нашого організма. Ось лише кілька основних переваг цього фрукта, якщо їсти його зі шкіркою:

Велика кількість клітковини — це частина рослинної їжі, яка потрібна нашому організму для підтримання безперебійної роботи травної системи. Саме клітковина зменшує здуття живота і допомагає професу дефекації. Ківі саме по собі відмінне джерело клітковини, але якщо залишити шкірку, то її кількість зросте вдвічі.

Антиоксиданти — в шкірці ківі втричі більше антиоксидантів, ніж в самих фруктах. Саме антиоксиданти допомагають організму боротися з вільними радикалами (це нестабільні молекули, які, якщо їх не спинити, призводять до пошкодження клітин і спричиняють різні хвороби). У шкірці ківі містяться такі антиоксиданти:

вітамін С — підсилювач імунітету, але варто зазначити, що у золотих ківі його більше, ніж у зелених;

вітамін Е — якщо залишити шкірку вміст цього вітаміну збільшиться на цілих 32%, він зміцнює імунну систему, допомагає боротися з інфекціями;

поліфеноли — сильні антиоксиданти, які борються з запаленнями в організмі, з’ясувалося, що 30% цих сполук надходить саме зі шкірки.

Фолієва кислота — у шкірці золотого ківі міститься на 34% більше фолієвої кислоти, ніж в самих плодах. Фолієва кислота, або вітамін В9, потрібна, щоб допомогти організму перетворювати вуглеводи на глюкозу, що є паливом для нього. Лікарка вказує, що вона важлива для печінки, очей і волосся, допомагає підтримувати нормальну роботу нервової системи. Особливо важливою фолієва кислота є для вагітних, адже її дефіцит може призвести до ускладнень (наприклад, вродженої анемії чи дефектів).

Шкірка ківі: шкода і кому не можна їсти

Шкірку з ківі обов’язково потрібно чистити людям, у яких в анамнезі були камені в нирках, тому що вона містить велику кількість оксалатів. Вони збільшують ймовірніть розвитку каменів у нирках. Оксалати є натуральними речовинами, які містяться в певних продуктах рослинного походження (ківі, шпинат, горіхи тощо). В організмі вони не виконують особливих функцій і виводяться разом із сечею.

Інколи, розповідає Джилліан, оксалати поєднуються в організмі з кальцієм, а це може перешкоджати його засвоєнню і призводить до утворення кристалів оксалату в нирках і суглобах. Американська урологічна асоціація рекомендує людям, які схильні до утворення каменів в нирках, уникати споживання великої кількості продуктів, які містять оксалати.

Як правильно їсти ківі зі шкіркою

В принципі, нічого особливого робити не потрібно. Медикиня виділила кілька порад, як краще їсти ківі зі шкіркою.

По можливості, слід надавати перевагу золотому ківі, адже їхня шкірка не така тверда і не містить волосків. Тому організм буде легше її переносити. Якщо ви споживаєте зелене ківі, можна прибрати “пушок” за допомогою рушника чи щітки для овочів з нейлоновою щетиною під час миття фруктів.

Можна також нарізати ківі кубиками і додавати в фруктові салати, тоді тектура загубиться через солодкий смак інших фруктів. Додавайте ківі зі шкіркою до смузі, адже тоді блендер розщепить її на маленькі шматочки, які будуть ледь помітними.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com