Дмитро Кулеба: “Підозри угорської громади України в сепаратизмі безпідставні”

27.01.2021, 15:00
93694

Підозри угорської громади України в сепаратизмі безпідставні, вважає міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Читайте також: Угорщина посилює правила для перетину кордону

Про це він сказав на спільній пресконференції з угорським колегою Петером Сійярто в Києві 27 січня, – повідомляє Радіо Свобода.

За словами міністра, вони з Сійярто зійшлися на тому, що відносин Угорщини і України «потрібно підходити з гарячим серцем, але холодною головою».

«Я категорично засуджую будь-які прояви неповаги до угорської громади України і вважаю неприйнятною будь-яку антиукраїнську риторику, яка лунає від окремих кіл в Угорщині. Немає жодних підстав вважати, що українські угорці схильні до сепаратизму. Так само як немає жодних підстав вважати, що українська держава хоче завдати будь-якої шкоди українським угорцям Закарпаття», – сказав Кулеба.

Сійярто, своєю чергою, запевнив, що Будапешт підтримує цілісність і суверенітет України, відтак звинувачення щодо сепаратизму «не мають жодного сенсу».

Відповідаючи на питання одного з журналістів про справу щодо «діяльності, спрямованої на порушення державного суверенітету України», Кулеба повторив: немає підстав підозрювати всю громади «в будь-яких злих намірах». Водночас діяльність окремих людей може бути об’єктом розслідування, але «кожен має можливість захистити себе в суді», додав він.

«Діяльність однієї людини не повинна тримати в заручникам відносини між двома добрими країнами-сусідами. Якщо порушив закон, маєш нести відповідальність, якщо довів у суді, що не порушив закон – всі обвинувачення знімаються», – заявив голова українського МЗС.

Сійярто, зі свого боку, висловив зацікавленість Будапешту в розбудові взаємної довіри.

«Звичайно, в нас викликали негативні емоції події, коли поліція прийшла обшукувати угорців на Закарпатті, і це доторкнулося і центру угорців на Закарпатті, а також інституту на Закарпатті. Але я не можу зараз вирішити, яка була потреба в тому, щоб приїхав загін спецпризначення в повному спорядженні. Але ми б хотіли, щоб наші двосторонні відносини не були обтяжені такими подіями», – зауважив він.

Вказавши на позицію Кулеби щодо української громади, голова МЗС Угорщини висловив сподівання, що й решта представників української держави «будуть діяти в такому напрямку».

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com