Додаток “Дія” порушує права громадян, – правозахисник

6.05.2020, 14:10
71576

Голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає, що додаток “Дія” порушує право на захист персональних даних та приватність комунікацій.

Читайте також: АМКУ відкриє справу проти будівельних супермаркетів “Епіцентр” та “Нова лінія”

Про це він повідомив у коментарі Українським Новинам.

“Порушує, звичайно, і не тільки право на захист персональних даних. Він (додаток) порушує право на приватність. В даному випадку мова йде про приватності комунікацій, тому що фактично орган уряду, який уповноважений це робити, знімає інформацію з каналів зв’язку без жодного рішення (суду)”, – сказав він.

Правозахисник зазначив, що зняття інформації має грунтуватися на законі і мати легітимну мету.

“Взагалі, зняття інформації з каналів зв’язку є ні що інше як оперативно-розшуковий захід, передбачений законом “Про оперативно-розшукову діяльність”, і воно припустиме тільки за рішенням голови Апеляційного суду чи його заступника щодо людей, які готують або вчинили тяжкий або особливо тяжкий злочин, якщо іншим способом отримати інформацію неможливо”, – пояснив він.

Захаров заявив, що контроль самоізоляції з допомогою електронного сервісу “Дій вдома” є незаконним.

Читайте також: Саакашвілі підтвердив, що його призначать у Національну раду реформ

“Це ввели без будь-якого закону, грунтуючись тільки на постанові уряду, ніякого злочину люди, які захворіли, не вчинили, тому застосовувати щодо них такі дії – порушення права на приватність, зокрема, порушення Конституції і Європейської конвенції. Цього робити не можна було категорично. Тобто це втручання у приватність, не засноване на законі, хоч мета і легітимна – турбота про безпеку і здоров’я громадян, з цим можна погодитися”, – додав він.

Захаров зазначає, щоб такі дії були законними, потрібно було вводити надзвичайний стан у зв’язку з пандемією і прописати заходи, які вживаються для захисту від коронавіруса, в спеціальному законі про надзвичайний стан, який повинен прийняти парламент.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com