Долар може бути і по 50: експерт приголомшив прогнозом

31.07.2020, 15:53
80028

Різке подорожчання долара по відношенню до гривні найближчим часом малоймовірне, проте навіть на тлі можливих прогнозів про кардинальну зміну курсу від 30 і навіть до 50-ти українці не зможуть почати масовий обмін національної валюти на американську.

Читайте також: НБУ зміцнив долар і євро: курс валют на 31 липня

Таку думку висловив економіст Віктор Скаршевський в ефірі телеканалу “Україна 24”.

Експерт також пояснив, чому в Україні громадяни не стануть масово скуповувати валюту.

Зокрема, на це прямо впливає можливості людей, їх добробут і грошові запаси, які внаслідок кризи через коронавірус помітно знизилися.

“Наразі причин для різкої девальвації гривні немає. І це також відбито в прогнозі Мінекономіки. До речі, якщо ще у квітні уряд розраховував середньорічний курс долара на 2020 рік в середньому 29 гривень, то зараз вже в оновленому прогнозі 27 гривень за долар. Тобто переглянули у бік зміцнення. І далі в наступному році середній курс прогнозується 29.10 грн/дол, через рік 29.30 грн/дол і так далі. Я вважаю, що це більш-менш реально”, – заявив Скаршевський.

Водночас він визнає, що в Україні можуть прогнозувати різку зміну курсу валют: 1 долар по 40 гривень чи навіть по 50 гривень.

“Але люди цієї паніці не піддадуться, особливо коли змінився глава НБУ, з однієї простої причини – від бідності. У людей немає вільної гривні, щоб бігти в обмінники та купувати долари”, – упевнений експерт.

Також він додав, що картина швидше за все буде зворотня: люди будуть шикуватися в черги до обмінників, щоб здавати долари, оскільки в результаті кризи багато людей втратили роботу.

“Те, що в останні тижні сталася деяка девальвація – це передусім були спекулятивні очікування на ринку. Зараз поступово гривня знову почала зміцнюватися”, – заявив Скаршевський.

Економіст назвав безробіття в Україні проблемою номер один, і вона залишиться в найближчі кілька років. Він додав, що у 2021-му, як прогнозують в уряді, в нашій країні буде близько 9% безробітних.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com