Донецька електроконтролер та статистик: що відомо про нову голову Конституційного Суду

15.05.2019, 13:32
25014

Судді Конституційного Суду України обрали нову голову – Наталію Шапталу. Голосування відбулося на закритому засіданні після того, як Станіславу Шевчуку висловили недовіру і звільнили з посади голови і судді Конституційного суду.

Читайте також: Обрали нову голову Конституційного суду України

У Наталії Шаптали досить строката біографія і, судячи з кар’єрними зигзагам, своєю мантією вона зобов’язана колись впливовому екс-генпрокурору Геннадію Васильєву.

Хто така Наталя Шаптала

60-річна уродженка Донецька Наталя Шаптала розпочала трудову діяльність у 1976 році з роботи на донецьких підприємствах. Вона працювала електроконтролером, інспектором відділу кадрів, статистиком.

У 1985–1987 роках працювала юрисконсультом Донецького металургійного заводу імені В.І. Леніна.

Після закінчення юридичного факультету Алтайського державного університету у 1987 році два роки працювала стажистом прокуратури та помічником прокурора Ленінського району м. Донецька.

У період з 1990 року по 1996 рік обіймала посади інструктора Ленінського райкому партії, помічника прокурора Донецька та старшого помічника прокурора Донецької області.

Наталя Шаптала працює суддею з 1996 року. Обіймала посади судді Ленінського районного суду Донецька, Апеляційного суду Донецької області та Донецького апеляційного адміністративного суду.

Після приходу до влади президента Віктора Януковича її призначили суддею Конституційного суду. Присягу склала 21 вересня 2010 року.

Наталя Шаптала захистила дисертацію і здобула ступінь кандидата юридичних наук. У співавторстві написала посібник Конституційне право України та науково-практичні коментарі до Бюджетного та Податкового кодексів України.

Її вважають фахівцем у галузі адміністративного та кримінального права.

У декларації за 2017 рік вона вказала 1 188 500 грн зарплатні в Конституційному суді. Її син Віталій Шаптала задекларував 86 084 грн зарплатні. Співмешканець Юрій Шаптала отримав 116 405 гривень від вкладів у банку, а нова голова Конституційного суду – більше 44 тисяч грн.

Наталя Шаптала зберігала на банківських рахунках 152 296 грн, $10 029 та 9501 євро, її чоловік більше 831 тисячі грн.

Згідно з її декларацією, родина володіє автомобілями Toyota Land Cruiser 1996 та 2014 року випуску, Mazda 6 2015 року випуску.

Юрій Шаптала має корпоративні права у компанії Захід Акватрейд.

У спільній власності – дві квартири у Києві, квартира у Донецьку, земельна ділянка та будинок у селі Лісники під Києвом, а також нежитлове приміщення в будинку відпочинку на Прикарпатті.

Додамо, що Конституція передбачає, що присягу у новообраного президента приймає голова КСУ. У Верховній Раді зареєстровано 8 постанов про дату проведення інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського. Депутати пропонують призначити церемонію на 17, 19, 20, 26, 28 травня або 1 червня.

Сам Зеленський наполягає на проведенні інавгурації 19 травня. Проте ряд політичних і громадських діячів висловилися проти цієї дати, оскільки в Україні це День пам’яті жертв політичних репресій.

На сайті КСУ 25 квітня була розміщена заява, у якій йшлося, що КС не чинитиме перешкод у здійсненні процедури приведення до присяги новообраного президента.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com