Донорство в умовах карантину: кількість запасів крові стрімко зменшується

22.03.2020, 12:15
67180

Під час карантину донорів крові стає все менше. Хтось не може дістатись до центру здачі, а хтось просто боїться. Медики вже б’ють на сполох, адже навіть під час епідемії люди народжують або потребують термінових операцій, повідомляє канал 24.

Читайте також: Дефіцит через коронавірус: РФ звернулась до Білорусі з проханням передати продукти харчування

Кров та її компоненти необхідні пацієнтам з хронічними хворобами, під час операцій, пологів і для постраждалих від нещасних випадків. Нині ще кров є, але за час карантину ситуація значно погіршується і кількість запасів стрімко зменшується.

“Крім того, що обмежений трафік по місту, всі позакривали навчальні заклади, а якраз представники вищих навчальних закладів наші часті активні донори. І, відповідно, буквально за тиждень почали у нас знижуватися запаси”, – пояснив директор КНП Київський міський центр крові Олександр Сергієнко.

Крім того, через численні фейки та паніку люди бояться інфікуватися чи інфікувати інших.

Центри крові суворо дотримуються карантинних заходів:

у приміщенні, яке ще й регулярно обробляється, дозволено бути не більш як 10 особам;

доступні дезінфектори;

діє попередній запис на точний час здачі і медики ще більш прискіпливо оглядають потенційного донора.

“Ризи, гіпотетично, передачі є, але він поки не доведений. Це перше. Друге – для того, щоб убезпечити реципієнта ми на вході донору проводимо термометрію і проводимо анкетування”, – пояснив Сергієнко.

Донора розпитують, зокрема, чи не подорожував він останнім часом і чи не спілкувався з потенційно інфікованими. Крім того, здана кров буде під карантином щонайменше два тижні і якщо у донора підтвердять Covid-19, кров на переливання не дадуть. Про проблему знають і у Центрі громадського здоров’я – саме тому нині медики відмовились від планових операцій.

“Щодня мінімум 30 донорів має приходити до Центру крові, щоб підтримати всі лікарні, щоб вони могли ургентно надавати допомогу. Така ситуація ще в Одеській та Полтавській областях”, – сказала керівниця відділу безпеки крові Центру громадського здоров’я України Ірина Славінська.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com