Допоможе зменшити навантаження на лікарні: лікар висловився про вакцину від COVID-19

5.12.2020, 15:55
90859

Щеплення від коронавірусу вакциною не гарантує абсолютного захисту від хвороби. Після вакцинації знижується ймовірність зараження COVID-19 і протікання хвороби у важкій формі.

Читайте також: Не пити 42 дні: мережа “вибухнула” мемами через заборону росіянам вживати алкоголь після вакцинації проти коронавірусу (фото)

Таку думку висловив головний лікар одного з діагностичних центрів Львова Тарас Жиравецький, пише ТСН.ua.

Як розповів медик, наразі точно невідомо, чи вакцина рятуватиме від зараження коронавірусом, але те, точно зменшиться навантаження на лікарні через більшу кількість легких форм.

З його слів, перші результати вакцинації можна буде бачити лише за пів року після того, як почнеться процес щеплень.

“Сам процес вакцинації населення може тривати кілька місяців, а вироблення антитіл – 1,5–2 місяці від останніх пацієнтів, тому ми будемо оцінювати це десь через пів року. Можливо, вони все-таки хочуть не допустити третьої хвилі, або щоб вона не мала таких важких випадків”, – прокоментував лікар початок вакцинації у Великій Британії.

Також український медик розповів про алгоритм щеплення вакциною від Pfizer, яка показала 95% ефективності. Як пояснив Жиравецький, вакцинація проводиться в два етапи з проміжком у 28 днів. Імунітет до коронавірусу має сформуватися через 14 днів.

“Тобто, якщо ми ввели вакцину, то завтра у вас антитіла не виробляться, адже, за логікою, вони мають з’явитись через 1,5 місяця після щеплення. Якщо взяти британців, їх досить багато перехворіло і поки їх вакцинують, тож у цій ситуації теж невідомо, чи це буде закінченням другої хвилі, коли велика кількість населення вже перехворіє і пандемія піде на спад, чи це все-таки буде наслідком вакцинації. Тут теж однозначно оцінити ситуацію буде важко. Щоб на 100% ми сказали, що саме вакцинація врятувала цю країну”, – зазначив лікар.

Разом із тим, за його словами, в Україні зі зберіганням і транспортуванням вакцини Pfizer можуть виникнути труднощі. Адже препарат потрібно зберігати при температурі до -80 градусів за Цельсієм, але в Україні поки немає такого обладнання.

“Я собі не уявляю, як це має відбуватися в районах, це не так просто. У великих містах це може бути простіше. Можливо, Pfizer забезпечить обладнанням, тобто логістикою. Але, якщо ми не будемо говорити про цю вакцину Pfizer, то є інші вакцини, які не потребують такої низької температури”, – сказав Тарас Жиравецький.

Окремо він зазначив, що вакцина від коронавірусу розробляється, як РНК-вакцина. Вона стимулюватиме вироблення антитіл та імунну реакцію організму, а також зв’язує патоген. Тому, припускає лікар, можуть бути певні побічні дії вакцини.

Читайте також: Лікар розповів, чи потрібно вакцинуватися проти COVID-19 тим, хто перехворів

“Вони мають бути описані в інструкції, яка повинна з’явитись у загальному доступі. Мало того, вони, щоб набрати кількість пацієнтів з побічними діями, проводитимуть і надалі дослідження. Тому що ці дослідження, які провели, все одно не такі, це не сотня тисяч пацієнтів. Коли буде більше пацієнтів, буде більше зауважень стосовно ймовірності побічних дій”, – розповів нам лікар.

Тарас Жиравецький каже, що наразі важко оцінювати ефективність такої вакцини. Як приклад, він назвав гепатит С, який також РНК-вірус, і від нього вакцини поки що немає.

“Тут є свої нюанси, але я думаю, краще, якби коментарі давали самі виробники вакцини, якби вони не були заангажовані. Було б цікаво почути їхню думку”, – сказав медик.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com