Дорослі казки на ніч Ольги Токарчук: Нобелівську премію з літератури отримала польська письменниця українського походження

10.10.2019, 16:51
46363

10 жовтня стало відомо імена відразу двох лауреатів Нобелівської премії з літератури. У 2018 році через секс-скандалу в комітеті премії не вручали, а цьогоріч визначили лауреатів за 2018 і 2019 роки.  Серед них Ольга Токарчук – польська письменниця українського походження.

Читайте також: Шведську школярку та активістку з питань клімату Грету Тунберг висунули на Нобелівську премію

Ольга Токарчук: за що її відзначив Нобелівський комітет.

Ольга Токарчук отримала премію за формулюванням про те, що вона ″ніколи не розглядає реальність, як щось стабільне і вічне і конструює свої романи в напрузі між культурними протилежностями: природа проти культури, розум проти божевілля, чоловік проти жінки, будинок проти відчуження″. Її називають провідними польським романістом свого часу. Премію вона отримала “за наративну фантазію, яка з енциклопедичної точністю представляє перетин кордонів, як форму життя”.

Хто така Ольга Токарчук?

Ользі Токарчук 57 років. Вона народилася в польському Сулєхув в родині переселенців з України. Вивчала психологію у Варшавському університеті. Під час навчання, як волонтер, доглядала за психічно хворими людьми. А далі працювала психотерапевтом. Після того, як її перші твори стали популярними – звільнилася і почала писати книжки.

Живе у Вроцлаві. Вона переконана вегетаріанка. Про свої книги говорить, що це її спосіб розповідати собі казки на ніч, але вже в дорослому віці.

Один з  найпопулярніших її романів –  ″Е.Е″, де вона розповідає  історію про дівчину, яка раптово виявляє в собі паранормальні здібності і так само раптово їх втрачає.  Її роман “Бігуни” в минулому році отримав престижну Букерівську премію.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com