Дослідження: гризуни можуть заразити нас наступним небезпечним коронавірусом

23.11.2021, 14:35
105592

Гризуни можуть бути безсимптомними носіями SARS-подібних вірусів, оскільки деякі види протягом поколінь неодноразово заражалися коронавірусами

Дослідники з Прінстонського університету з’ясували, що деякі гризуни поколіннями контактували з коронавірусами — це могло призвести до часткового розвитку толерантності до інфекції. Тому саме гризуни можуть бути потенційним вірусним резервуаром, який загрожує заразити людей.

Щоб зрозуміти це, автори провели еволюційний аналіз рецепторів ACE2 саме його використовують SARS-подібні віруси для проникнення в клітини різних ссавців. Наприклад, ці віруси не вплинули на еволюцію та розвиток приматів, а ось на гризунів так.

Читайте також: ТОП-5 знаків Зодіаку, яких у 2022 році чекає фінансовий успіх

Геномний аналіз серед гризунів виявив закономірність швидкої еволюції в інтерфейсі ACE2. Це підтверджує більшу різноманітність амінокислотних послідовностей, що кодують рецептор.

“Наше дослідження припускає, що предки гризунів постійно заражалися коронавірусами. В результаті вони набули деякої форми толерантності або стійкості до вірусів, подібних до SARS. Це підвищує ймовірність того, що деякі сучасні види гризунів можуть бути безсимптомними носіями коронавірусів, у тому числі тих, які ми ще не виявили” – текст дослідження.

Автори відзначають, що гризуни можуть стати «природним резервуаром» для розвитку та мутації коронавірусів. Причому вони можуть бути безсимптомними переносниками. Аспірант університету Шон Кінг пояснив, що так було з вірусом Еболи та атипової пневмонії. Вже після низки мутацій в організмах, наприклад, кажанів, збудник переходив на людину, провокуючи епідемії.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com