Дуда може відмовитися через Путіна від участі у заходах в Єрусалимі, приурочених 75-й річниці визволення Освенціма

3.01.2020, 16:13
58607

Президент Польщі Анджей Дуда може відмовитися від запрошення Ізраїлю взяти участь в святкуванні в Єрусалимі 75-ї річниці визволення концтабору в Освенцімі – серед головніших причин участь в урочистостях президента РФ Володимира Путіна.

Читайте також: Зеленський та Дуда обговорять історичну політику України та Польщі

Про це повідомило польське видання Gazeta Wyborcza, а згодом це підтвердив міністр канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерскій в ефірі Польського радіо, пише ТСН.

Так, 22-23 січня в Єрусалимі мають відбутися урочисті заходи, присвячені визволенню концтабору в Освенцимі – Світовий форум Голокосту.

За інформацією газети, Дуда з кількох причин поки що відмовляється брати участь в цьому. Так, у Польщі вважають, що ізраїльські урочисті заходи є конкурентними тим, що відбудуться в Польщі 27 січня. Водночас Польщу не задовольняє, що головним спікером, разом з президентом Ізраїлю Реувеном Рівліном, буде президент Росії Володимир Путін.

Іншими причинами сумніві є відсутність адекватної пропозиції з боку Ізраїлю щодо участі Дуди в цих заходах, а також те, що співорганізатор події – голова МЗС Ізраїлю Ісраель Кац, який минулого року звинуватив Польщу в антисемітизмі.

Разом з цим газета застерегла, що ця інформація поки що неофіційна.

Згодом міністр канцелярії президента РП Кшиштоф Щерскій в ефірі Польського радіо зазначив, що Дуда може поїхати в Ізраїль на урочистості, у разі виконання очікувань польської сторони.

За його словами, частину Ізраїль вже виконав, щодо решти ще очікується відповідь. За словами Щерского, очікування пов’язані з тим, що Путін в Ізраїлі створює майданчик, де він знову може висувати звинувачення на адресу Польщі та перекручувати події Другої світової війни.

“Очевидно, що сценарій, за яким президент Путін є головним гостем і головним спікером, насправді створює йому на території “Яд Вашем” можливість продовжувати ці образливі і брехливі тези про хід і причини Другої світової війни”, – підкреслив Щерскій.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com