“Дискримінація в зарплатні”, – Венедіктова про оплату праці українських прокурорів

21.10.2020, 16:10
87123

Незалежність українських прокурорів опинилася під загрозою через дискримінаційне положення щодо оплати їх праці.

Читайте також: У Миколаєві активісти “тепло” зустрічають Медведчука (фото, відео)

Про це вона сказала під час зустрічі із представниками Ради Європи, передає Громадське.

Зокрема Венедіктова говорила про окремі “дискримінаційні положення” щодо зарплатні прокурорів у проєкті бюджету на 2021 рік. Представники Офісу Ради Європи в Україні висловили своє занепокоєння з цього приводу, кажуть в Офісі генпрокурора.

То скільки ж платитимуть прокурорам?

Наразі у проєкті держбюджету на 2021 рік заклали 1000 гривень мінімального прожиткового мінімуму для прокурорів окружної прокуратури. Ця сума стане основою для розрахунку їх зарплат. Тобто, якщо рядовий прокурор буде отримувати 20 “мінімалок” у місяць, його зарплата складе 20 тисяч гривень.

Раніше Кабінет міністрів України у постанові № 1155 від 11 грудня 2019 ухвалив схему зарплат прокурорів обласних прокуратур, де виплати варіювались від 23 052 гривні місячної зарплати рядового прокурора до 93 648 гривень місячної зарплати самої Ірини Венедіктової.

Очільниця Офісу президента каже, що цю штучно визначену розрахункову величину, тобто “мінімалку”, ввели “усупереч законодавству”.

Що ще говорила Венедіктова?

Генеральна прокурорка України також згадала про конкурс на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За її словами, головне завдання для всіх – щоб він був прозорим, чесним і легітимним.

Читайте також: Заступницю голови НБУ Рожкову позбавили повноважень

Однак Європейський союз та США вже висловили занепокоєння через склад комісії, яка обиратиме нового главу САП. До її складу повинні увійти 11 людей, сім з яких призначила 17 вересня Рада, чотирьох має призначити Рада прокурорів.

Так, до затвердженого складу комісії увійшов поліцейський Олексій Дрозд. У нього немає антикорупційного досвіду, а його призначення суперечить законодавству ㅡ за ст. 8 закону України “Про прокуратуру” забороняє призначати членом конкурсної комісії правоохоронців.

У Європарламенті наголошували, що призначення сумнівних кандидатів до комісії становить ризик для фінансової підтримки, яку Україні надають МВФ і Європейський Союз.

Прозоре та відповідне до критеріїв обрання нового очільника САП є одним з критеріїв надання 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС. Також це є одним з критеріїв за так званим механізмом призупинення безвізу з боку Євросоюзу.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com