Джо Байдена закликають захистити Радіо Свобода

24.01.2021, 10:06
93527

П’ятеро американських конгресменів, як від Демократичної, так і від Республіканської партій закликали президента США Джо Байдена відреагувати на «зростаючу загрозу з Росії проти Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа (РС /РВЄ)».

Читайте також: У Білорусі заблокували десятки сайтів

«Ми закликаємо Адміністрацію Байдена негайно вступити в контакт із російським урядом» із цього питання», – йдеться у листі членів Комітету зі закордонних справ Палати представників США.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Документ підписали голова комітету демократ Грегорі Мікс, республіканець Майкл Маккол, демократка Марсі Каптур, республіканець Адам Кінзінгер, демократ Вільям Кітінг.

В останні роки Державна дума ухвалила, а президент Росії Володимир Путін підписав низку законів, які серйозно ускладнюють роботу іноземних видань у Росії. Радіо Свобода, телеканал «Настоящее время» та інші проєкти РС /РВЄ вносилися до переліку «іноземних агентів» Міністерства юстиції Росії, починаючи з 2017 року. Корпорація виконує вимоги Мін’юсту, надаючи дані про свою фінансову діяльність і розмістила згадку про статус «іноземного агента» на своїх сайтах, хоча і розцінює законодавство як несправедливе і юридично спірне.

РС/РВЄ не є агентом жодного з урядів: закони США гарантують журналістську незалежність медіакорпорації, не допускаючи політичного і цензурного втручання в редакційну діяльність. Корпорація Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода розглядає обмеження, які вводяться російською владою в зв’язку з законодавством про ЗМІ – «іноземних агентів» як «небезпечні зусилля, спрямовані на переслідування журналістів, як кроки до того, щоб громадяни Росії отримували тільки схвалену Кремлем інформацію».

Нові вимоги «Роскомнагляду» розпливчасті, технічно частково нездійсненні і явно ставлять завданням перешкоджання поширенню інформації, вважають у РС/РВЄ. За новим законодавством про «іноземних агентів», журналістам, які співпрацюють із медіа корпорацією, за певних умов загрожує кримінальне переслідування.

Члени Палати представників закликали адміністрацію Байдена негайно дати чітко зрозуміти російському уряду, що «ці обмеження щодо РС/РВЄ, їхніх працівників та партнерів є неприйнятними. І зокрема, що приведення персоналу РС/РВЄ до кримінальної відповідальності матиме серйозні наслідки».

Законодавці рекомендують адміністрації Байдена розглянути можливість запровадження санкцій щодо російських посадовців, а також вимагати більше взаємних дій у відповідь між умовами, в яких перебувають «західні ЗМІ, такі як РС/РВЄ» всередині Росії та умовами, в яких працюють англомовні російські державні ЗМІ, як то Russia Today та «Спутнік», на території США».

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com