Економіст розповів, за яких умов зміцніє гривня у 2021 році

30.12.2020, 19:31
92265

На сьогоднішній день гривня зміцнюється в основному завдяки тому, що долар США знецінюється. Якщо в 2021 році Україна буде отримувати міжнародну фінансову підтримку, зміцнення гривні продовжиться.

Про це в ефірі телеканалу Obozrevatel TV розповів директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

“Світовим фактором зміцнення гривні є те, що американська економіка перенасичена доларом. 2 трильйони, які влили в американську економіку, шукають виходу. Долар знецінюється”, – пояснив він.

Економіст також назвав внутрішні чинники, що сприяють зміцненню гривні.

Перший – збільшення пропозиції долара. “Нам надали допомогу в доларах, відповідно, вона буде виходити на валютний ринок”, – сказав він.

Другий – Міністерство фінансів збільшило ставку за облігаціями внутрішньої державної позики. “Як результат, ці облігації стали привабливими для нерезидентів. Вони знову почали заходити в українські цінні папери. Для цього вони продають долари, євро, і пропозиція долара на валютному ринку збільшується”, – пояснив Несходовський.

Третій – Національний банк, підтримуючи банки, надає їм засоби для рефінансування в гривні. “Також гроші виходять з депозитних сертифікатів, які пропонує НБУ, оскільки прибутковість по них тепер істотно нижча, ніж прибутковість по ОВДП. Це збільшує кількість гривні в обороті”, – сказав економіст.

За його оцінками, стан гривні в 2021 році залежатиме від дій Мінфіну і НБУ, а також від фінансової підтримки міжнародних партнерів. “Якщо наші міжнародні партнери даватимуть нам гроші, ми будемо продовжувати бачити зміцнення національної валюти. Якщо ні, буде девальвація гривні”, – підсумував він.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com