Експерт пояснив, чому падає курс гривні

29.01.2020, 13:53
61306

Ситуація в Китаї, де внаслідок спалаху нового коронавірусу захворіли тисячі людей, не спричинила значного впливу на валютний ринок України і курс гривні, вважають експерти.

Читайте також: Курс валют на 29 січня: гривня сповільнила своє падіння

Зокрема, старший аналітик “Райффайзен Банку Аваль” Михайло Ребрик констатував, що приплив валюти в Україну для купівлі облігацій внутрішньої державної позики виявився дещо нижчим за очікування на тлі спостережуваного переключання інтересу світових інвесторів на вкладення в менш ризикові активи, включаючи облігації США.

Водночас експерт вважає, що цей фактор не став визначальним для валютного ринку України і значніший вплив спричинили внутрішні чинники. “У грудні минулого року була затримка щодо повернення ПДВ, а зараз відбувається його відшкодування. Відповідно, деякі експортери менше потребують гривні і частково притримують валютну виручку”, – пояснив він.

Крім того, як зазначив Ребрик, Національний банк, очевидно, не має наміру стримувати поступове повернення курсу на рівень трохи вищий як 25 гривень за долар і не втручається в роботу ринку. Деякі учасники ринку, ймовірно, сприйняли це як сигнал до купівлі валюти.

Головний економіст “Альфа-Банку” (Україна) Олексій Блінов також вважає, що зниження курсу гривні останніми днями не пов’язане із ситуацією в Китаї. “Це корекція в очікуванні різкого зниження облікової ставки. Я б не перебільшував вплив вірусу. Китайський вірус поки що не вплинув і, сподіваюся, не вплине на рішучість регулятора завтра”, – сказав експерт, маючи на увазі майбутнє оприлюднення рішення Національного банку щодо облікової ставки.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com