Експерти повідомили, скільки українці заплатили, щоб приготувати кутю

6.01.2021, 19:36
92544

Головна страва різдвяного столу – кутя –  цього року  обійшлася українцям у 95 гривень.

Про це розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин для Українського радіо.

Читати також: Кутя на Різдво: найкращі українські рецепти на Святвечір.

Чоловік розповідає, що для підрахунків вони за основу брали традиційну рецептуру страви на півтора кілограми: “Це – здорожчання за минулорічну на 14 відсотків. Тобто, за рік ті складові, які входять в кутю, це – і мак, і волоські горіхи, і пшоно, і мед, подорожчали на 14%”.

Лідером у цьогорічному продуктовому подорожчанні є цукор. Експерти порахували, що його ціна зросла більше ніж на 35 %, на 9% зросла вартість хліба. “Ще подорожчало борошно та гречка. “Якщо порівнювати вартість минулорічного “Олів’є”, то воно подорожчало на 9-10 %.  Взагалі, новорічний стіл, з класичними нашими стравами – оселедець “під шубою”, “Олів’є”, холодне виросли не на багато – близько 5,8 %”, – каже аналітик.

За словами Пендзина, є продукти, які навіть упали в ціні:  “В першу чергу це стосується овочів, вони подешевшали на 15-17%. Навіть, трошки подешевшала свинина – на 1,5%. Справа у тому, що загальна економіка України за 2020 рік впала на 5 %, і велика кількість українців, втратила в своїх гаманцях, тобто стали трошки бідніші – за результатами опитування більше 51 % визнали, що стали біднішими. В наших, ринкових, умовах ціна залежить від двох складових – бажання продавця продати дорожче, а з іншого – можливість покупця”.

Ми не готові платити більше, тому і ціна трошки знизилась, пояснює він.

Експерт також розповів, чи зберігатимуться тенденції подорожчання продуктів у 2021-му році. В прийнятому Верховною Радою державному бюджеті закладено збільшення доходу громадян на 4,7 %. Але очікуваний локдаун може вдарити по зростанню рівня економіки, зазначає Олег Пендзин. “Однак, не треба забувати, що зростання цін можливо від погодних умов і очікуваного врожаю. І на сьогоднішній час ми очікуємо “продуктову інфляцію” на рівні 3-4 % до весни. Якихось серйозних, надзвичайних подій ми не очікуємо”.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com