Експерти спрогнозували, що буде з курсом долара та цінами в Україні восени

19.07.2020, 20:45
78844

Українці поки сторожко поглядають на курс гривні, яка моментально упала після відставки попереднього голови Нацбанку. А тепер, схоже, трохи заспокоїлась, після призначення нового його очільника Кирила Шевченка. Принаймні, ніяких різких змін він не оголосив.

Читайте також: В Україні суттєво подешевшали кавуни та дині

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Валютні гойдалки почали хилитатися лише від чуток і домислів хто ж сяде в крісло очільника Національного банку України. Курс від 26,5 гривень поповз до 27. І не зупиняється досі. В обмінниках столиці – 27,45-27,50. Громадян переконують, що економічних підстав для такого стрибка немає. Але психологічних хоч відбавляй. То як низько падатиме гривня.

“Я певен, що гривня не перейде межу 30. Я навіть не дуже переконаний, що вона дійде до межі 29. Я гадаю, що курс, курсовий коридор 26,5-28, збережеться до кінця року”, – каже економіст Михайло Кухар.

Та бюджет країни написаний за сценарієм де долар по 29,50 грн. Тож треба придивитися на перші кроки нового керівництва НБУ. Так між іншим буде робити і Міжнародний валютний фонд, від кредитів якого гривня вкрай залежна. Чекати осіннього траншу валюти не варто.

Так само вичікує і Світовий банк. 350 мільйонів виділив, але так і не перерахував.

Якщо помножити зменшення валюти на збільшення мінімальної зарплати, то отримаємо інфляцію. Тобто, уже з вересня треба готуватися до здорожчання абсолютно усіх груп товарів. Головно – продуктів харчування. Перше місце за борщовим набором. Підскочить картопля. Бо знову неврожай. І Білорусь ціну на ринку зіб’є, бо закрилась від України. Разом зі своїми часником і цибулею. Це наступні по здорожчанню продукти. Буряку, морква і капуста – на черзі. Ближче до листопада підтягнеться м’ясо і сало, яйця та молочка. Традиційно здорожчає хліб. Але фрукти цього року б’ють усі цінові рекорди.

“Основна вартість того, що ми бачимо на полицях, це є вартість логістики. Бо сам товар в закупі – копійки. В нас поки що дуже висока сезонність. Тобто, коли у нас починає масово надходити продукція на ринок, першою чергою це стосується сезонних овочів і фруктів, у нас ринок обвалюється”, – пояснює президент економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

І це найнеприємніша особливість українського ринку. В Європі таких цінових гойдалок практично не відбувається. Там фермери прогнозовано вирощують лиш стільки, скільки зможуть продати в країні і на експорт. Та головне, що увесь світ знає, що поле без складів – це гроші на вітер.

“В них все те, що зібране, миттєво відповідним чином фасується і йде в сховища. Вони просто розмазують це по року. І в них зміни практично відсутні, 1-1,5% в супермаркетах”, – каже Олег Пендзин.

А ще ж треба до українського виробництва придивитися, наскільки воно українське. Наприклад, кукурудза. 10% – це імпортне насіння. Пестициди теж не українські (16%). Міндобрива майже 20% іноземні. Сільгосптехніка і нафтопродукти – це ще третина (30%) закордонних складових. Тож маємо, українська кукурудза лише на чверть (24%) українська.

Виходить так звана “економіка бідності”. Коли навіть вітчизняне зерно лише на четверть українське. Банани дешевше вітчизняних яблук, а зібрані овочі фрукти не здатні зберегти до нового урожаю.

Все це врешті і визначає цифри в обмінниках і товщину гаманців. Цієї осені вони явно схуднуть.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com