Експорт українських горіхів перевершив усі очікування ринку

15.12.2019, 11:48
56671

Новий урожай волоського горіха українського виробництва виявився вищим за попередні очікування ринку, що вже позитивно позначилось на обсягах експорту. Зокрема, тільки в листопаді 2019 року експорт волоського горіха приніс країні $28,8 млн валютної виручки − на 33,3% більше, ніж роком раніше, повідомляють аналітики EastFruit.

Читайте також: Європейська комісія розблокувала експорт овочів і фруктів із України

Саме на волоський горіх припало більше половини (51%) всієї експортної виручки плодоовочевого сектора України за листопад 2019 року.

Якщо ж говорити про обсяги експорту, то вони зросли в листопаді 2019 року ще більше в порівнянні з листопадом 2018 року – на 62%. В цілому ж, за перші два місяці сезону 2019/20 (жовтень-листопад 2019 року) експорт волоського горіха в натуральному вираженні виріс на 75%, а у вартісному – на 28%.

“Це говорить про чергове значне зниження середньої експортної ціни на волоський горіх. Така тенденція зберігається вже другий сезон поспіль і ставить під загрозу подальший розвиток цього бізнесу в Україні, особливо якщо враховувати зміцнення курсу національної валюти по відношенню до долара і євро, що ще більше знижує закупівельні ціни на волоський горіх всередині країни”, − йдеться у повідомленні.

Зниження закупівельних цін, в свою чергу, знижує мотивацію заготівельників і населення займатися збором, сушінням, чищенням та реалізацією ядра волоського горіха – адже основна частина експортованих з України горіхів вирощується не в промислових садах.

Зазвичай експорт волоського горіха з України сягає свого максимуму саме в листопаді кожного року, після чого починає знижуватися зі зниженням запасів горіхів на складах експортерів. Найнижчий рівень експорту горіхів з України спостерігається щорічно в липні-вересні.

“Поступово в Україні в плодоношення вступають промислові плантації волоських горіхів. При цьому точну площу таких плантацій в країні оцінити досить складно”.

Однак відомо, що тільки в 2018 році було висаджено не менше півтори тисячі гектарів садів волоського горіха, чому, частково, сприяло відновлення програми державної компенсації витрат на саджанці.

Загальна ж площа промислових плантацій волоського горіха в Україні, за найскромнішими підрахунками, становить не менше 6 тис. гектарів. А значить, в найближчі роки варто очікувати зростання пропозиції якісного та більш дорого волоського горіха з України на експортні ринки.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com