Ердоган після зустрічі з Орбаном заявив, що ЄС “гальмуватиме” вступ України та Молдови

19.12.2023, 15:03
151561

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Європейський Союз “гальмуватиме” вступ України та Молдови. Ердоган також додав, що Анкара вже давно “заслужила право на вступ до ЄС”.

Читайте також: Президент Чехії припустив “значні зрушення” у війні РФ проти України 2024 року

Як пише Reuters, про це він сказав після повернення з Угорщини, де він зустрівся з прем’єром Віктором Орбаном.

“Надання їм статусу кандидата не означає, що вони стануть членами ЄС. З ними почнеться процес, який теж пробуксовуватиме. Жодна з цих країн не є Туреччиною. Неправильно, що Туреччина, яка більш готова до вступу в ЄС, ніж деякі країни-члени, роками чекає за дверима через політичні перешкоди”, – сказав президент Туреччини.

Заявка Туреччини на вступ до ЄС заморожена протягом багатьох років через занепокоєння ЄС щодо ситуації з правами людини в Туреччині та розбіжностей щодо регіональної політики, зокрема у східному Середземномор’ї та щодо окупації Туреччини північної  частини Кіпру.

Проте блок залежить від допомоги Туреччини, яка є членом НАТО, зокрема у питаннях міграції.

Ердоган також сказав, що стратегічний та економічний потенціал Туреччини “вже давно заслужив” право на вступ до ЄС. Він вказав, що прогрес у цьому процесі можна буде побачити під час головування в ЄС Угорщини, що почнеться від липня 2024 року, з якою Туреччина має хороші зв’язки.

“ЄС повинен відступити від цієї помилки зараз”, – наголосив Ердоган.

На саміті ЄС у Брюсселі 14 грудня європейські лідери підтримали відкриття переговорів з Україною і Молдовою щодо вступу до ЄС.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com