Філарет пояснив, чому він не підтримує Томос та ПЦУ

25.06.2019, 14:51
30634

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет розкритикував отриманий Україною томос, заявивши про залежність ПЦУ від Константинопольського патріарха. Про це він заявив під час брифінгу, повідомляє ТСН.

Читайте також: Синод ПЦУ ухвалив рішення підпорядкувати усі церкви Київської єпархії та позбавив Філарета повноважень

“Після обрання предстоятеля ми отримали томос. А томос не такий, як мають інші автокефальні православні церкви. А в цьому томосі є залежність української церкви від Константинопольського патріарха”, – заявив він.

За словами Філарета, по-перше, залежність полягає в тому, що ПЦУ не має права варити миро (спеціально приготовлена й освячена ароматична олія – ред.). “А це значить, що ми не можемо звершувати таїнство хрещення, освячення храмів без того, щоб Константинопольський патріарх дав нам миро. Дав нам миро – похрестимо, не дав – не можемо”, – пояснив він.

По друге, наголосив Філарет, українській церкві дали назву, не таку, яку мають інші церкви. “Наприклад, Російська православна церква, Грузинська православна церква, Сербська православна церква. А нам дали назву Православна церква в Україні”, – сказав Філарет.

Тобто, пояснив він, це означає, що ПЦУ має права лише в межах України, але не поза ними. Також Філарет заявив, що згідно із томосом усі складні питання, що виникають в український церкві, має вирішувати Вселенський патріарх. “Тобто ця так звана автокефальна церква не має прав автокефальної церкви”, – додав Філарет.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com