Гепатит А на Вінниччині: чи охопить спалах всю Україну

1.11.2023, 18:03
149099

Внаслідок спалаху гепатиту А у Вінницькій області захворіло 174 людини. Джерело зараження поки не вдалося встановити. Спалах хвороби не спричинить епідемії у країні.

Читайте також: “Якщо Україна програє, Путін кине виклик НАТО”, – очільник Пентагону

Про це лікарі-інфекціоністи розповіли у коментарі “РБК.Україна”.

Лікар-інфекціоніст вищої категорії Юрій Сухов каже, що спалах гепатиту може бути. Втім, масового поширення вірусу серед українців не буде. За його словами, більшість людей перехворіли на інфекцію, не знаючи цього. Крім того, імунітет у 99% випадків – пожиттєвий.

“Спалах безмовно може бути, бо гепатит А – це РНК-вмісний вірус і в навколишньому середовищі він зберігається місяцями. Він стійкий до низьких температур і передається тими ж шляхами, що й кишкові інфекції. Знищити його у природному середовищі неможливо”, – пояснює лікар.

Інфекціоніст Сергій Федорків також вважає, що спалах гепатиту А на Вінниччині не спричинить епідемії. З його слів, про потенційну загрозу сусіднім областям можна буде говорити, коли точно знайдуть джерело інфекції.

“Потенційно такі спалахи можуть бути в будь-якому регіоні нашої країни, якщо інфекційний агент потрапить у водойми та призведе до значної кількості випадків серед закритих колективів у школах, садках, ВНЗ. Цей спалах не охопить всю країну, тому за це не потрібно хвилюватися”, – каже Федорків.

Федорків вважає, що ситуація, що виникла, змусить людей поцікавитися якістю води та продуктів у себе в регіоні.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com