Глава МОЗ про коронавірус: готовність України, наявність експрес-тестів та масок, лікування і вакцинація

29.02.2020, 17:45
65010

Міністерка охорони здоров’я, Зоряна Скалецька, яка зараз перебуває в Нових Санжарах на обсервації разом з евакуйованими з Китаю українцями, надала інформацію щодо лікування можливого захворювання коронавірусу в Україні, захисних масок, за чий кошт лікуватимуть хворих та які ліки використовуватимуть.

Читайте також: “Відчуваємо себе командою”: Скалецька вперше зустрілася з громадянами, евакуйованими з Китаю (фото, відео)

Про це повідомляє hromadsce.

Як ви себе зараз почуваєте і коли вже будете виходити з обсервації? І як почуваються люди, евакуйовані з Китаю?

Сьогодні медичні працівники здійснювали скринінг, обходили, опитували, чи добре себе почувають. Жодних скарг на гострі респіраторні захворювання в людей, які перебувають в обсервації, немає. Сьогодні в одної з наших українок день народження, то настрій у багатьох сьогодні бадьорий.

Я працюю, у мене досить багато роботи і багато інтерв’ю. Усі журналісти мають велике бажання поспілкуватися.

Розкажіть, як вони відреагували на те, що в Санжарах їх не дуже привітно зустріли і чи говорили з ними психологи? Як вони ставляться до інформації про коронавірус і про паніку?

З першого дня всім людям, які перебувають на обсервації, дали телефонні контакти психологів, з якими можна поговорити в разі необхідності. На сьогодні ніхто не звертався.

Усе тут відбувається за графіком, який ми погодили, їжу дають, можуть ліки купити проти хронічних захворювань. Загальний настрій досить спокійний, якихось виходів людей під медичний центр теж немає.

Ми маємо перечекати до кінця дня середи. У разі, якщо результати усіх досліджень будуть негативними, вони вже у четвер зможуть бути у своїх рідних містах.

Чи готова Україна до коронавірусу?

З кінця січня ми провели декілька оперативних штабів МОЗу, де прийняли рішення, що кожна область повинна провести моніторинг своїх лікарень, визначити, які лікарні будуть приймати людей із підозрою на коронавірус. Зараз ми маємо затверджений 3 лютого національний план для всіх регіонів. Кожен регіон вже повинен мати свій визначений план.

Вчора була селекторна нарада з керівниками обласних державних адміністрацій, де вони звітували про готовність. Також ми передбачили в національному плані симуляційне навчання для лікарів, щоб вони вже пройшли певний алгоритм і були готові на випадок надходження людей з підозрою на коронавірус.

Насправді роботи по всій Україні ведуться вже понад місяць. Інформування, розсилка інструкцій, проведення нарад, збір інформації про готовність. Ми постійно здійснюємо моніторинг стану готовності. Залучаємо всі ресурси, які маємо, як на центральному, так і на місцевому рівнях.

Міський голова Києва Віталій Кличко на тренуванні для лікарів говорив, що мають встановити системи тестування на коронавірус, які через 40 хвилин дають результат. Як працюють ці системи?

Ідеться про те, що в лікарні можуть закупити експрес-тести. Вони потрібні для того, щоб швидше знімати підозру. Але якщо буде позитивний результат, будуть направляти на ще одне обстеження в лабораторії.

За останній місяць ми мали людей, які поверталися з Китаю. Вони проходили тестування на один, другий вид грипу, потім на коронавірус, і зрештою виявлялось, що це не є коронавірус. Проведення таких експрес-тестів у лікарні дає можливість швидше встановлювати факт відсутності, отже, звільняти медичних працівників від очікування на результат.

Як зараз відбувається тестування? У регіонах є такі прилади, чи потрібно відправляти до Києва та очікувати результати?

Станом на сьогодні, у лікарнях ще немає експрес-тестів. Спочатку в лікарнях тестують на грип, а коли тест на грип показав негативний результат — ті ж матеріали відправляють до київської лабораторії.

Як в літаках та аеропортах перевіряють на коронавірус? Якщо в аеропорту виявляють температуру?

В аеропортах фахівці санітарних пунктів здійснюють температурний скринінг. Після виявлення людей з підвищеною температурою та даних, що вони контактували з людьми, які були у країнах, де є передача вірусу, або самі прибули з таких країн, таких людей направляють до лікарні. Виявляємо людей, які з ними контактували, щоб поінформувати їх, якщо буде позитивний результат на коронавірус. Тоді всіх, хто був поруч, поінформують про необхідність звернутись до лікаря або на 14-денну ізоляцію.

Де в Україні є експрес-тести, в якій кількості? Зверталась медпрацівниця з регіону, вона розповіла, що у лікарні збільшилася кількість хворих на пневмонію, переживають, що це може бути коронавірус, але у них немає тестів.

Для всіх медичних працівників є органи в регіонах, які можуть поінформувати, не треба шукати її у Facebook.

Будь-який медичний працівник має однаково себе поводити, вживати всіх необхідних захисних заходів, немає значення, чи це коронавірус, чи інше вірусне захворювання. Має бути коректна поведінка щодо кожного пацієнта, який поступає до лікарні.

Є спочатку тестування на грип, яке швидко показує результат. Якщо результат негативний, тоді можна відправляти на коронавірус. Переважно у всіх випадках в Україні в людей, які потрапляють у лікарні з температурою, встановлюють грип.

У деяких країнах забороняють великі зібрання людей, скасовують заходи. Сьогодні я бачила в новинах, що у Києві лише дезінфікують транспорт. Чи цього достатньо та чи ефективно дезінфікували транспорт?

У країнах, де вже є значна кількість інфікованих, зокрема в Італії, мають значення обмежувальні заходи: скасування публічних заходів, закриття шкіл тощо, оскільки там інший рівень епідеміологічної загрози. В Україні зараз немає жодного позитивного результату на коронавірус, усі наші заходи є превентивними у межах епідеміологічного стану. Буде змінюватися ситуація — будемо вживати відповідні заходи.

Після протестів у Нових Санжарах МОЗ закидали, що була погана комунікація з населенням, через це виникала паніка. Чи змінили стратегію комунікації з людьми?

Я думаю, що ситуація відкритості з нашої сторони не змінилась. Ми були відкриті, як і раніше, інформували щодня, як і раніше.

Увага медіа зараз змінилася. Медіа почали більше поширювати інформацію для населення та більше цікавитися. На жаль, до моментів (протестів у Нових Санжарах — ред.) медіа не так цікавилися цією ситуацією та не допомагали нам доставити населенню інформацію про не таку високу загрозу, як про неї деякі люди стверджували в медіа та соціальних мережах.

Я вважаю, що на сьогодні соціальна відповідальність, зокрема ЗМІ, змінилася. МОЗ з першого дня, з 20 чисел січня проводили щоденні брифінги для журналістів, пресконференції в уряді, була щоденна інформація на сайті МОЗ. Навіть була інформація для тих, хто їде в Азію. Ми вже маємо і відеоролики, інфографіки.

Чи правда, що в Україні немає одноразових медичних масок?

Немає інформації, що у країні абсолютно відсутні маски.

Протягом лютого ми зустрічалися з виробниками щодо їхньої спроможності максимально інтенсифікувати своє виробництво. Про таку готовність було заявлено. З Міністерством економіки зустрічався головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, щоб визначити комунікації з легкою промисловістю, щоб вони могли збільшити об’єми виробництва.

Наразі в Україні виробництво здійснюється чотирма виробниками. Їхня потужність досить велика.

Чим лікується коронавірус?

Щодо грипу та коронавірусу ВООЗ рекомендує симптоматичне лікування: зняття температури, лікування кашлю. Усе це має робитися за рекомендаціями лікаря.

Прохання — не займатися самолікуванням. Оскільки найбільше проблем виникає тоді, коли людина пізно звернулася, і почалася гостра пневмонія та проблеми з диханням.

Чи допоможе вакцинація від грипу у боротьбі з коронавірусом?

Зараз у країні підвищений епідеміологічний рівень по грипу, вакцинація все одно допомагає. На початку лютого півтори тисячі осіб вакцинувалися, минулого тижня було понад 200.

Чи безпечно подорожувати за кордон?

Прохання слідкувати за сайтом МОЗ за офіційною інформацією. Ми рекомендуємо, якщо немає гострої потреби, не подорожувати до країн, де виявили вірус. Щоб зменшити кількість імовірних контактів з людьми, які можуть бути носіями.

Маска може захистити, але не лише маска повинна бути захистом. Мити руки, дотримуватися дистанції від людей, які, імовірно, інфіковані, уникати скупчення людей.

Якщо хтось хоче користуватися маскою, її потрібно використовувати правильно. Не носити понад 2-3 години, якщо вона волога — змінити, якщо її знімали — помити руки.

Якщо захворію на коронавірус, то чиїм коштом лікування?

Усі люди, які перебувають у медичних закладах комунальної та державної власності, отримають лікування безкоштовно. Ліки не є специфічними, не є складними для постачання. Наразі у закладах охорони здоров’я ліки є. Ми будемо робити все, щоб поповнити їхні запаси.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com