Гончарук назвав причину займання коледжу в Одесі, де загинули 16 осіб

21.12.2019, 12:12
57328

Урядова комісія назвала причиною пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу займання побутового електрообладнання, яке виникло на третьому поверсі коледжу.

Читайте також: Пожежа в Одеському коледжі: кількість загиблих зросла до 16

Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

“Основна версія виникнення пожежі – займання побутового електрообладнання, яке виникло на третьому поверсі коледжу. Звідси пожежа поширилася на інші поверхи. Люди не могли евакуюватись, тому що один із виходів був зачинений”, – написав він. “Це сталося через недбале ставлення керівництва та персоналу коледжу, які систематично ігнорували обов’язкове забезпечення протипожежного захисту та вимог пожежної безпеки, передбачені законодавством. Вони свідомо порушували норми утримання евакуаційних шляхів та експлуатації електрообладнання”, – наголосив голова уряду.

Також він констатував, що порушення правил пожежної безпеки стало можливим, зокрема, і через ряд прогалин у законодавстві. “Міністерство освіти і науки є засновником коледжу, але не мало повноважень профінансувати протипожежні заходи. Через мораторій на перевірки, який діяв майже 4 роки, ДСНС не проводила перевірки цього навчального закладу з 2014 року (при чому будівлі коледжу 105 років!). Та й за неусунення виявлених інспекторами порушень штраф мізерний – 170 грн”, – пояснив Гончарук.

За його словам, урядова комісія рекомендує розробити законопроекти щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення пожежної безпеки, а також внести зміни до деяких законодавчих актів України щодо зобов’язання передбачати в бюджетах всіх рівнів обов’язкові відрахування на заходи протипожежної безпеки. Крім цього, пропонується запровадити добровільне страхування цивільно-правової відповідальності і впровадити перевірку стану утримання будівель (шляхів евакуації, засобів пожежогасіння, утримання електромереж тощо) на законодавчому рівні, а також перевірку дотримання пожежної безпеки в закладах освіти, додаткових інструктажів, позапланових тренувань з евакуації.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com