ХАМАС фінансувала російська криптобіржа Garantex, – WSJ

15.10.2023, 14:22
148292

Фінансування угруповання ХАМАС від зовнішніх джерел частково йшло через московську криптобіржу Garantex. Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на аналітичні дані компанії Elliptic.

Читайте також: CNN дізнався, як ХАМАС збирає гроші на тероризм

За даними аналітиків, незадовго до нападу на Ізраїль на цифрові гаманці, що належать угрупованню Ісламський джихад, союзному до ХАМАС, було перераховано $93 млн. Частина цих коштів надійшла через російську біржу Garantex.

Інсайдери, знайомі із ситуацією, стверджують, що Garantex стала основним каналом проведення операцій з криптовалютами в російській юрисдикції. Зокрема через неї багатії виводять гроші з Росії, через неї ж свої доходи відмивають російські кіберзлочинці.

Торік Garantex потрапила під американські санкції через її роль в обході західних фінансових санкцій. Однак на діяльності біржі це суттєво не позначилося.

Попри те, що формально Garantex зареєстрована в Естонії, її IT-інфраструктура знаходиться саме в Росії. За кордоном вона має партнерські відносини з резидентними компаніями в популярних серед росіян ОАЕ і Таїланді.

The Wall Street Journal зазначає, що в лютому 2021 року співзасновник Garantex Станіслав Другальов загадково загинув в Дубаї. Після цього його наступника “запросили” на зустріч із ФСБ, де запропонували поділитися інформацією про клієнтів біржі.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com