Хелловін 2019: традиції святкування містичної ночі у різних країнах (фото)

30.10.2019, 13:10
49581

Хелловін – сучасне міжнародне свято, витоки якого беруть початок в Ірландії. Святкується він в ніч на День всіх святих – з 31 жовтня проти 1 листопада. Раніше в Європі вважалося, що саме в цю ніч настає новий рік та відбувається перехід до зими, пише УНІАН.

Читайте також: У Рівному депутати хотіли заборонити у місті святкування Хелловіну

За легендою, у цей час душі померлих близьких спускаються на землю, а разом з ними – злі духи та нечисті сили. Щоб відлякувати їх, у будинках на Хелловін з’являється один з головних атрибутів свята – “гарбузові лампи”, а люди вбираються у костюми нечисті. Це свято має свою давню історії, і в різних країнах збереглися свої традиції відзначати містичну ніч.

Ірландія – батьківщина Хелловіна

Сьогодні заведено вважати, що День всіх святих почали святкувати в Америці, але це не так. Насправді це древній ірландський новий рік. Кельти вірили, що від того, як зустрінеш Хелловін, залежить майбутнє землі у цілому. У разі ж, якщо неправильно відзначиш, – світ мертвих поглине світ живих. Цього дня в ірландці закінчують роботу раніше і без гострої потреби не виходять на вулицю. Вони вірять, що за дверима царюють мертві. На вікнах у будинках виставляють свічки, а на столах – зайві прилади для покійних родичів. Звісно ж, свято не обходиться тут без розваг. Як і в інших країнах, діти за традицією вбираються в чудовиськ і лякають сусідів, виманюючи солодощі. Не менш популярною є гра “Снап-яблуко”, основне правило якої – зловити яблуко, яке висить на мотузці, ротом.

Як святкують Хеловін у США

Американці починають відзначати Хелловін задовго до 31 жовтня. Вже з середини вересня в різних американських закладах встановлюють декорації, що символізують свято, додають тематичні страви до меню. За своєю популярністю Хелловін в Америці не поступається Різдву. Традицій святкувати тут День всіх святих величезна кількість. Костюмовані вечірки з розповідями страшилок; різноманітні конкурси з вирізання гарбузів, які ще називають ліхтарями Джека; численні паради нечисті, наймасштабніший з яких проводять у Нью-Йорку. Під гаслом “витівка або солодощі” американські діти у карнавальних костюмах ходять не тільки по домівках сусідів, але і заглядають до закладів, які з кожним роком все активніше беруть участь у загальному святкуванні. Крім того, серед вуличних розваг на Хеловін у США популярною є гра “ловля яблук”, при якій учасникам зі зв’язаними руками необхідно витягнути яблуко зубами з таза із водою.

Хеловін у Великобританії

До Дня всіх святих британці проводять тижні жахів і страшилок у замках, графствах та маєтках. У деяких з них в ніч з 31 жовтня проти 1 листопада дозволяється спуститися в підземелля в очікуванні появи справжніх привидів. В пабах і ресторанах відвідувачам пропонують випити ель і полювати за привидами. Також тут не менш популярні гра з виловлювання яблук, костюмовані вечірки, під час яких розповідають страшні історії, вирізання гарбузів і “полювання” на солодощі для дітей.

Традиції святкування Хелловіну в Китаї

У Піднебесній в День всіх святих проводять Фестиваль голодних духів. За китайською традицією, голодні душі померлих нещасливою смертю і тих, про кого забули, проникають у світ живих. Щоб якось задобрити духів, їм підносять їжу, дарують символічні гроші, паперові автомобілі, вілли та прикраси. Зазвичай їх потім спалюють на ритуальному вогнищі. Нерідко струмками китайці сплавляють ліхтарики у формі квіток лотоса та запускають небесні ліхтарики, які освітлюють душам шлях назад. Також цього дня у Китаї перед фотографіями померлих родичів ставлять воду і їжу, а біля вікон вішають ліхтарики, щоб душі предків змогли відвідати рідних.

Святкування Хелловіна в Мексиці

День мертвих в Мексиці відзначають два дні поспіль – 1 і 2 листопада. На вулиці виходять “повсталі з домовин мерці”, а очолює їх головний символ свята – сеньйора-скелет Калавера Катріна. Готуватися до святкування Хелловіна мексиканці починають за кілька місяців: підбирають до костюмів різні аксесуари, серед яких різноманітні капелюхи та пишні різнокольорові боа. Тому зовсім не дивно, що мексиканський День мертвих схожий на традиційний латиноамериканський карнавал. Хелловін в Мексиці – справді веселе свято. Тут заведено зустрічати душі покійних з радістю. Спеціально для них споруджують вівтарі з яскравих квітів, готують безліч смачних страв і подарунків.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com