Хліб в Україні сильно подорожчає: наскільки злетить ціна в 2022-му

27.12.2021, 15:36
108196

Ціни на хлібобулочні вироби в Україні вже до вересня наступного року можуть зрости аж на 35%. Як пояснив голова Спілки українського селянства Іван Томич, у країні може виникнути дефіцит борошна.

“Варіант може бути поганим. Що вирішальне? Наявність борошна для випічки хліба в Україні. Наразі ситуація погана: високоякісної пшениці, і, відповідно, борошна другого і третього сорту в нас буде дефіцит”, – сказав Томич для “ГолосUA”.

Фахівець сказав, що головна причина нестачі зерна у державі – великі обсяги його експорту. Водночас, як зазначив Томич, урожай в Україні був хорошим.

“Було все нормально, урожай хороший. Вивезли. Тобто підхід такий: вивозили – заробляємо, а потім ввозитимемо – і зароблятимемо. Що скажуть ті мільйони українців, якщо хліб буде 50 грн? Цей хліб, наш, звичайний, український. Проблема в тому, що вчасно не використовували інструменти – Аграрний фонд, Держрезерв, інтервенції”, – підсумував фахівець.

Відзначимо, у 2021 році українські аграрії встановили врожайні рекорди як за загальним обсягом вирощених зернових та олійних культур, так і за валом пшениці. Але незважаючи на це, борошномели відчувають серйозну нестачу якісної сировини.

За словами директора Громадської спілки “Мукомоли України” Родіона Рибчинського, якість пшениці погіршилася через погодно-кліматичні умови. І особливо це стосується найбільш “ходового” зерна 2 класу.

“Якщо минулого року частка продовольчої пшениці досягала 65-70% вирощеного врожаю, то цього року – лише 42-45%. І йдеться лише про обсяг неочищеного зерна. З урахуванням “відсіву” під час очищення нинішні обсяги продовольчої пшениці навряд чи перевищують 13,5 млн тонн, зокрема борошномельні – трохи більше 6 млн тонн”, – сказав він.

Що подорожчає до Нового року?

Напередодні різдвяних та новорічних свят в Україні подорожчає більшість продуктів харчування. Проте різко роздувати ціни виробники та продавці вже не ризикнуть, адже за минулий рік подорожчання й так досягло дуже суттєвих показників.

Крім сезонних факторів та ринкових особливостей напередодні Різдва та Нового року, до формування цін додається підвищений попит. Тому варто очікувати на подорожчання тих продуктів та інгредієнтів, які використовуються для приготування страв святкового столу, зазначила аналітикиня УКАБ (“Український клуб аграрного бізнесу”) Світлана Литвин.

Найпомітніше подорожчають:

різні види м’яса;

сири;

яйця;

свіжі овочі;

деякі види фруктів (наприклад, цитрусові).

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com