Хто і як в Україні може отримати міжнародне COVID-свідоцтво

7.06.2021, 14:02
97540

Українці, які щеплені проти коронавірусу обома дозами вакцини, мають змогу отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Поки його можна оформити тільки в паперовій формі одразу після другої ін’єкції.

Читайте також: В Україні суттєво зменшилась кількість хворих на коронавірус

До того ж у будь-якому медичному закладі, під’єднаному до електронної системи охорони здоров’я, зокрема в сімейного лікаря, для надання за потреби під час перетину державного кордону. Докладніше про це розповіли в Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ).

“Не варто плутати міжнародні свідоцтва про вакцинацію з “імунними паспортами” чи “COVID-сертифікатами”, які зараз розробляють в Україні та за кордоном, оскільки це різні поняття”, – наголосили у відомстві.

Головне про отримання COVID-свідоцтва:

для кількадозних вакцин документ видається лише після отримання останньої дози;

у випадку отримання свідоцтва не одразу після щеплення, а шляхом звернення до лікаря, воно заповнюється на основі даних про щеплення, внесених до електронної системи охорони здоров’я;

заповнюється англійською або французькою мовою, додатково також українською;

свідоцтво міститиме персональні дані пацієнта (прізвище та ім’я латиною записуватиметься так само, як у закордонному паспорті громадянина, або за правилами транслітерації), а також інформацію про вакцинацію (назва вакцини, дата отримання щеплення тощо);

за потреби й за запитом людини заклад має надрукувати й оформити документ згідно з міжнародними вимогами;

він обов’язково матиме офіційний штамп закладу охорони здоров’я та підпис лікаря;

також свідоцтво повинно бути підписано пацієнтом або його уповноваженим представником.

Окремо варто уточнити, що “COVID-свідоцтво” буде дійсним лише в разі, якщо введена людині вакцина схвалена до екстреного застосування ВООЗ. А термін дії такого документа – один рік із можливістю продовження.

Якщо в людини є абсолютні протипоказання до проведення щеплення проти COVID-19, замість свідоцтва на вимогу пацієнта надається письмове роз’яснення українською та/або англійською мовою з переліком підстав для такого рішення.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com