Хто планує позмагатися за посаду очільника столиці України

15.05.2020, 16:50
72490

Наприкінці жовтня 2020 року в Україні відбудуться чергові місцеві вибори. Незважаючи на плани та чутки минулого року, які не закінчилися і під час пандемії коронавірусу, переносити вибори все ж таки не будуть. Про це уже відкрито заявляють у партії “Слуга народу” та готуються до майбутнього волевиявлення.

Читайте також: В ОП повідомили, що кандидатура на посаду мера Києва стане “несподіванкою”

Серйозним випробуванням для президентської фракції стануть саме вибори голів українських міст, адже рейтинги чинних мерів у багатьох містах просто зашкалюють. Це дозволяє їм обиратися на свої посади роками. А тому усім іншим політсилам, які хочуть перемогти на місцевих виборах, доведеться обирати дійсно сильних кандидатів у регіонах. Звичайно, це стосується і Києва, вибори мера якого стануть одним із найцікавіших моментів майбутнього голосування, пише ТСН.

Віталій Кличко

Беззаперечним фаворитом наступних виборів у Києві є чинний мер Віталій Кличко. Він уже двічі перемагав на них у 2014 та 2015 роках і готується до балотування втретє.

Свої наміри Кличко не приховує уже кілька років. Ще 2019 року він неодноразово підтверджував, що балотуватиметься на наступних виборах мера, адже йому потрібно завершити “багато проєктів”, які він почав.

“Я маю можливість жити у будь-якій країні. Німеччині, Сполучених Штатах. Я знаю, що таке європейські цінності, європейські стандарти життя. Такі ж самі стандарти життя я роблю в своєму місті”, – розповів він у вересні 2019 року у розпал конфлікту між ним та Офісом президента.

Кличко навіть встиг повідомити про свої плани на майбутні п’ять років у разі перемоги:

перенесення багатьох адміністративних установ з будівель в центрі Києва і розвиток адміністративно-ділового центру на території промзони на Теличці,

дві станції метро на Виноградар до кінця 2021 року

будівництво та запуск гілки метро Жуляни-Троєщина,

створення парку розваг і відпочинку для дітей і дорослих (українського “Діснейленду”) на території Гідропарку,

подальше оновлення інфраструктури – ремонт доріг і мостів, будівництво Великої окружної дороги навколо столиці для об’їзду транзитного транспорту,

продовження оновлення та створення нових парків і скверів в Києві, зон відпочинку європейського рівня.

Єдине питання, яке лишається без відповіді, – як саме балотуватиметься Кличко. Довгий час у ЗМІ поширювалась інформація, неначе Кличко має певні домовленості із Офісом президента і якщо і не буде балотуватися від “Слуги народу”, то принаймні не матиме від президентської партії серйозної конкуренції  та співпрацюватиме з владою.

Однак нещодавно Кличко публічно заявив, що на вибори піде зі своєю командою, яку сформують на базі його колишньої партії УДАР.

“Наша політична сила братиме участь у місцевих виборах. Під яким саме брендом – УДАР або нова політсила, – рішення ухвалимо найближчим часом. Команду кандидатів формуємо на базі УДАРУ”, – розповів він.

“Слуга народу”

Чи не найбільш цікава ситуація складається у “Слузі народу”, де досі обирають свого кандидата на вибори. Ще восени 2019 року між владою та Кличком загострився конфлікт, а питання можливих дострокових виборів у Києві всерйоз розглядалося. Навіть сам Кличко звертався до Верховної Ради із таким проханням. Але до зими цей процес поступово загальмувався і випав із порядку денного.

Головним опонентом Кличка виступали тодішній голова ОП Андрій Богдан та конкурент на посаду мера Києва, голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Восени 2019 року він активно просував новий законопроєкт “Про столицю”, який підтримали у першому читанні. Та навіть більше – Кабмін ухвалив рішення про звільнення Кличка із посади голови КМДА, залишивши йому лише посаду очільника Київради. Водночас Ткаченко подав декларацію кандидата на посаду голови КМДА. Але призначення не відбулося ані восени, ані досі, а Кличка перепризначено не було. Вибори у грудні 2019 року у Києві провести так і не вдалося і з того часу цей конфлікт випав із публічного простору.

Восени 2019 року Ткаченко багато писав про Київ у своїх соцмережах – публікував власні ідеї та критикував мера Кличка. Він же був фактичним куратором київської команди “Слуги народу” на парламентських виборах. Станом на весну 2020 у публічному просторі про Ткаченка більше пишуть щодо галузі культури – зараз він активно просуває ідею державної підтримки культурної галузі у зв’язку з карантином, пише про проблеми кінотеатрів та креативного бізнесу. Однак і про столичні проблеми також не забуває.

Ще одним кандидатом від “Слуги народу” у Києві може стати нардеп, відомий ресторатор та ще й кум чинного голови Офісу президента Андрія Єрмака Микола Тищенко.

“Я – корінний киянин. Мені знайомі проблеми не з чуток, я їх торкаюся руками, я їх відчуваю на запахи – ці смітники, ці проблеми зі сміттям, ці корупційні скандали, які просто як ракова пухлина пронизали все київське життя”, – відповів він на запитання про можливе балотування.

Він вважає, що має “пряме розуміння” того, як саме має змінюватися Київ. Навіть під час скандалу із роботою його ресторану “Велюр” під час карантину Тищенко заявив, що там працював його штаб, де він проводив зустрічі з людьми, які готують програму “перетворення міста Києва”.

“Я готовий прийняти пропозицію [висунути свою кандидатуру], якщо мені повірить партія, і якщо мені повірять кияни”, – заявив він.

Водночас існують чутки і про інших кандидатів від “Слуги народу”, які можуть бути висунуті у Києві. Найбільш екзотичний варіант був щодо голови парламенту Дмитра Разумкова. Однак він публічно відхрестився від таких намірів.

“Дякую, не збираюся, краще буду займатися тим, чим я займаюсь. Я сподіваюся, що я відповідаю тим критеріям, які повинні бути у голови ВР, і я сподіваюся, що я достатньо ефективно буду виконувати свою роботу”, – наголосив Разумков.

Водночас кілька нардепів від “Слуги народу” вже підтвердили, що готові позмагатися за можливість балотування у Києві. Серед них і колишній журналіст Олександр Дубінський, який пройшов до Ради за одним із округів Київської області.

“Відповідне рішення ухвалює Офіс президента, воно буде ухвалене після проведення внутрішніх праймеріз серед кандидатів, який визначить Офіс президента. Фінальне слово буде за президентом Зеленським, якщо такі праймеріз будуть, я буду брати в них участь. Чи буду я кандидатом від партії – покажуть результати цього праймеріз”, – сказав Дубінський.

Також про готовність до участі у праймеріз написав нардеп Олександр Качура.

“Якщо мені буде запропоновано взяти участь в праймеріз – швидше за все я погоджуся. Останнім часом я спілкувався з багатьма колегами, і всі вони просили мене взяти участь у внутрішньопартійних виборах. Це велика честь і довіра”, – написав він у своєму Telegram, а після цього уже опублікував кілька постів із критикою діяльності Кличка.

Водночас у ОП запевняють, що кандидат від президентської партії стане “несподіванкою для усіх”.

“Відсутність лави запасних є у всіх ешелонах, зокрема, в кандидатах у мери. Займаються активно пошуком партійці, колеги з “Слуги народу”. Тому, думаю, це буде якоюсь певною несподіванкою для нас всіх. Ніхто не буде виставляти слабких кандидатів – це точно. Це буде сильна кандидатура, є варіанти”, – заявив перший заступник голови ОП Сергій Трофімов.

На уточнювальне запитання про можливість балотування Ткаченка або Тищенко заступник голови ОП зазначив, що вони можуть і не бути кандидатами. “Вони в пулі всіх кандидатів, які розглядаються. Але я вважаю, що є кандидати, які сильніше”, – пояснив Трофімов.

Парламентські фракції

Інші парламентські фракції також не поспішають оголошувати своїх кандидатів на виборах, які мають відбутися за 5 місяців. А тому достеменно невідомо, чи мають шанси вони позмагатися хоча б за вихід до другого туру, або вибори у Києві стануть перегонами між Кличком та “Слугою народу”.

У “Європейській солідарності” поки не повідомили свого кандидата на вибори у Києві. Але у ЗМІ поступово починають з’являтися чутки про те, що від “ЄС” у столиці може балотуватися нардеп Олексій Гончаренко. Зокрема останнім часом у соцмережах депутат почав активно говорити на тему Києва – написав колонку на тему “5 речей, які я хотів би змінити в Києві”, публікує свої ідеї щодо столиці та критикує Кличка.

Також невідомою є і ситуація у “Батьківщині”. Із останніх новин є лише те, що партія на початку року змінила голову київського осередку – тепер його очолює 31-річний адвокат Віталій Нестор. На минулих парламентських виборах він балотувався від “Батьківщини” на одному з округів Києва, але програв. Ймовірно саме Нестор поведе цю партію на місцеві вибори у столиці.

Схожа ситуація і в “Голосі”, але там кандидата визначили насамперед соціологи, а не сама партія. Ще від літа 2019 року кандидатом у мери Києва активно називають шоумена Сергія Притулу та постійно замірюють його рейтинги. Водночас сам він не розуміє, чому так відбувається.

“Мені регулярно друзі скидають ті чи інші опитування, ту чи іншу соціологію. Я туди дивлюся, десь мені смішно, десь – не зовсім, тому що тільки за останні десь тижні три це вже якась третя чи четверта соціологія. В якійсь я є, в якійсь мене нема. В одній у Кличка якісь там відсотки, у Пальчевського, ще у когось. Я сиджу і не розумію”, – сказав Притула.

Водночас він зазначає, що йому лестить, що його “скромну персону міряють одразу з двох боків: це і по Києву, і, мені сорока звісточку приносила, що і по Україні”. Втім зараз у нього немає часу “розпилятися на оці речі, тому що я зараз не є учасником якоїсь кампанії чи ще якоїсь біди”.

Невідомо хто буде балотуватися і від фракції “Опозиційна платформа – За життя”. Там також публічно не афішують свого кандидата, однак негласну підтримку декому все ж надають. Йдеться про бізнесмена, засновника клініки Eurolab Андрія Пальчевського. Те, що він буде балотуватися, скоріше за все вже вирішено – бігборди із його обличчям уже тривалий час висять у столиці. Сам же Пальчевський є частим гостем телеканалів, які пов’язують із одним із лідерів ОПЗЖ Віктором Медведчуком. Також нещодавно стало відомо і про запуск цілого столичного телеканалу, спонсором якого стане ще один нардеп від ОПЗЖ Вадим Столар. Ймовірно, це ЗМІ стане інформаційним майданчиком для кандидата від цієї партії.

Інші кандидати

Водночас існують також і представники позапарламентських фракцій та самовисуванці, які планують взяти участь у виборах мера Києва. Зокрема рейтинги деяких замірюють і соціологи. Наприклад, із великою ймовірністю на вибори від партії “Свобода” піде колишній нардеп Андрій Іллєнко. У своїх соцмережах він активно публікує дописи на тему ситуації у столиці.

Ще один можливий кандидат – колишній нардеп Борислав Береза. У 2015 році він уже брав участь та навіть вийшов до другого туру із Кличком. Замірюють рейтинг і інших колишніх – ексмера Олександра Омельченка та ексголови КМДА Олександра Попова. Також про своє балотування публічно заявив бізнесмен Гарік Корогодський. Інколи лунають навіть екзотичні чутки про можливу участь у виборах мера Києва колишнього прем’єра Володимира Гройсмана, колишнього глави МЗС Павла Клімкіна та журналіста Дмитра Гордона.

Що кажуть рейтинги

Але соціологічні опитування є нещадними до всіх конкурентів Кличка, адже той має майже 40% підтримки. Під час карантину він став активним спікером у столиці та лише нарощує популярність, зокрема і просить уряд відкрити київський метрополітен, щоб запобігти транспортному колапсу у Києві.

Останні соціологічні заміри у столиці були проведені групою “Рейтинг” на початку квітня 2020 року. Кличко має 38% голосів серед тих, хто визначився із вибором та планує взяти участь у виборах. Чинна виборча система передбачає, що якщо жоден кандидат не отримує 50% голосів, то відбувається другий тур виборів. За право позмагатися із Кличком у другому турі триває запекла боротьба – 9,1% планують проголосувати за шоумена Сергія Притулу, 8,8% – за нардепа від “Слуги народу” Олександра Ткаченка та ще 8,2% – за бізнесмена Андрія Пальчевського. Водночас у другому турі Кличко впевнено перемагає усіх трьох конкурентів, набираючи удвічі більше голосів за них.

Що стосується виборів до Київради, то тут першість за партією “Слуга народу” – за неї готові проголосувати 22,3% із тих, хто визначився із вибором та буде брати участь у виборах. 18,6% опитаних підтримують “Європейську солідарність”, ще 13,5% – партію Кличка “УДАР”. Також 9,4% голосуватимуть за партію “Батьківщина”, 7,2% – за “Опозиційну платформу – За життя” та ще 5,9% – за партію “Голос”.

Опитування проведене 4-7 квітня 2020 року. Аудиторія: мешканці Києва від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com